FLAMBÍROZOTT ALMATORTA

Újabb péntek, és ha péntek, akkor ÉDES PÉNTEK. Csak hogy ne maradjunk édesség nélkül hétvégére. Most egy nagyon finom, és mutatós tortát hoztam. A tél végére maradt almákat nagyon jól fel lehet hozzá használni, egy kis calvadossal megbolondítva. Szép, finom, mutatós!




HOZZÁVALÓK


200 gramm vaj
150 gramm fehér liszt
150 gramm tk liszt
50+10 gramm nádcukor

4+2 db alma

0,7(-1) dl víz (a liszttől függ)
1 evőkanál ecet 

1 csipet csipet só

1 tk fahéj
1 tk őrölt gyömbér
2 tk vaj (a forma kikenéséhez)

0,5 dl calvados

ELKÉSZÍTÉS

Tegyük a liszteket a robotgép táljába, adjuk hozzá a puha vajat, az ecetet és a sót. Alaposan gyúrjuk össze, majd nyújtsuk ki kb ujjnyi vastagságúra és tekerjük fel. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük felhasználásig hűtőbe!

Az almákat (4 db) alaposan mossuk meg, hámozzuk, majd reszeljük le pépessé.
A maradék almát (2 db) karikázzuk fel!
Az almapürét keverjük el az 50 grammnyi nádcukorral, majd ízesítsük az őrölt gyömbérrel, és a fahéjjal.
Rakjuk egy vajjal kikent pite sütő tálba a tésztát, majd kanalazzuk rá az almapürét. 
Tegyük a tetejére az almaszeleteket, szórjuk meg a maradék nádcukorral, majd 200°Cra előmelegített sütőben süssük kb 15-20 percig.
 
FLAMBÍROZÁShoz 

tegyünk fél deci calvadost egy kisebb nyeles fém edénybe. Tartsuk láng fölé, hogy felhevülhessen, majd gyújtsuk meg, hogy a calvados elveszítse alkoholtartalmát, ezzel egy fokozott új ízt kapva. 
Ha már nem lángol öntsük az almatortára, és hagyjuk langyosra hűlni!


MEGJEGYZÉS

Az elkészített tészta azonnal felhasználható, de még ha van rá lehetőség érdemes egy éjszakára (minimum) hűtőbe tenni.

1 megjegyzés:

Hani írta...

Szia Szandra! A torta még mindig csodaszép!
Szeretnélek egy játékba invitálni, amit Csupa Csokit indított útjára:
http://izemlekek.blogspot.com/2012/03/husveti-ajanlo-jatek.html
Ha van kedved, csatlakozz hozzánk!
Üdv:
Anita

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!