(FRANCIA) HACHIS PARMENTIER - TRADICIONÁLIS RECEPT


A hachis parmentier egy francia fogás, amelyben a sajttal összefogott krumplipürés réteg alatt egy finom darált húsos ragu lapul. Az elkészítés nagyon egyszerű, és az külön remek benne, hogy előre is elkészíthető. Így pl ha szombaton előkészítjük, és hűtőbe rakjuk, akkor másnap, vasárnap csak sütőbe kell tolnunk, és élveznünk a gyorsan elkészülő ebédet.

A receptben szereplő burgonya helyettesíthető részben vagy akár teljesen is akár zeller-, akár csicsókából készül pürével is, ám a tradicionális - eredeti - receptben csak burgonya szerepel. 

A glutén-, liszt-, cukor-, tojásmentes diétákba beilleszthető!




HOZZÁVALÓK

600 gramm burgonya
100 ml tej
2 ek creme fraiche vagy tejszín
40 gramm reszelt gruyere sajt
60 gramm reszelt mozzarella
50 gramm vaj (darabokra vágva)
1 salotta hagyma
2 ek olívaolaj
350 gramm darált marhahús (5%os)
20 ml paradicsomszósz
só, frissen őrölt tarka bors
0,5 kk őrölt szerecsendió
1 babérlevél
3 ek kukoricadara


ELKÉSZÍTÉS

A burgonyát főzzük meg sós vízben, majd burgonyanyomóval pürésítsük.
Add hozzá a tejet, a creme fraichet vagy tejszínt, a reszelt gruyere, a mozzarella sajtot és a felkockázott hideg vaj kb kétharmad részét. Keverjük össze, és tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 180°Cra.
A salotta hagymát tisztítsuk meg, aprítsuk fel és dinszteljük meg az olívaolajon. Adjuk hozzá a ledarált marhahúst, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a babérlevelet, majd szórjuk meg egy kevés őrölt szerecsendióval és fedő alatt pároljuk 15 percig. Adjuk hozzá a paradicsompürét, és alaposan keverjük össze.
Öntsük a darált húsos masszát egy vajjal kikent sütőtálba, majd fedjük le a burgonyapürével.nedves kézzel nyomkodjuk picit le, és hintsük meg a maradék reszelt sajttal, a felkockázott vajjal és a kukoricadarával. 
Előmelegített sütőbe süssük kb 20 percig, majd forrón tálaljuk!



Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!