LIME-OS SAJTTORTA (GLUTÉN-, FEHÉR CUKORMENTES)

Nagy születésnapi ünneplést tartottunk nemrég,  ahol megpróbáltam tortában “kifejezni” az ünnepelteket (értsd ilyen lenne ha torta lenne). 
Két különböző, – de szerencsére  két – mennyei torta került az ünnepeltek elé a megfelelő gyertyaszálak felhelyezése után. Az egyik ez a limeos glutén-, és fehér cukormentes sajttorta volt az Én citromimádó Férjemnek, a másik egy csupa csokoládés mascarponés málnás torta (hamarosan azt is hozom!) 

Ez a sajttorta egyáltalán nem bonyolult, érdemes hozzálátni, de egy-két jó tanács elkelhet hozzá, hogy biztosan sikerüljön első alkalommal is: 

  1. Mindig szoba hőmérsékletű alapanyagokkal dolgozzunk. Érdemes a nekikezdés előtt kb egy órával elővenni a hűtőből a hozzávalókat! 
  2. A  massza összeállítását érdemes minél alacsonyabb fokozaton végezni (akár kézi habverővel is), mert nem az a lényeg, hogy minél több levegőt dolgozzunk bele. Sőt! 
  3. A tojásokat a legvégén dolgozzuk csak bele egyenként, épp hogy elkeverve. Ha elkeveredik a krémsajtos masszával már jó is! 
  4. Ha meg szeretnénk tudni elkészült-e a sajttorta ne a tűpróbás megoldást válasszuk. A sütési idő letelte után vegyük ki a tortát, és rázogassuk meg. Ha a széle már megszilárdult, és a közepe is csak kicsit remeg elkészült a torta. 
  5. Hagyjuk teljesen kihűlni a tortát mielőtt hűtőbe tesszük, és szánjuk rá a pihentetési időt is. (Inkább a 24 órát válasszuk mint az egy éjszakás megoldást, mert minél több időt tölt a hűtőben annál finomabb lesz!) 
  6. avagy +1 Sokan a vízfürdőben való sütésre esküsznek, hogy úgy nem reped meg a torta teteje. Nekem így sem repedt meg, de legközelebb azt is kipróbálom!


    És ha még ezek után sem ment el a kedvetek tőle íme az elkészítése:



HOZZÁVALÓK 


200 gramm gluténmentes keksz 
40 gramm vaj + 1 ek a forma kikenéséhez 
400 gramm krémsajt 
50 gramm mascarpone 
80 gramm tejszín 
4 egész tojás 
125 gramm eritritol v. 100 gramm cukor 
1 lime leve 


ELKÉSZÍTÉS 


A kekszet daráljuk apróra, majd keverjük össze 40 gramm vajjal. A kapott masszát nyomkodjuk egy evőkanálnyi vajjal kikent 22 centiméter átmérőjű kerek tortaforma aljába.

A krémsajtot és a mascarponet tegyük egy robotgépbe, és a legalacsonyabb fokozaton keverjük össze. Adjuk hozzá az eritritolt/cukrot is, a lime levét, a tejszínt, végül egyesével a tojásokat is. 
Forgassuk össze egy lapáttal még egyszer a masszát majd öntsük a kekszes aljra. Egyengessük el, majd 90°C-os (sima) sütőbe tolva 90 perc alatt süssük készre. Ha elkészült szilikon késsel vágjuk körül a formában, egy rácson hűtsük ki, majd tegyük hűtőbe 24 órára (de legalább egy éjszakára)



Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!