Nagy születésnapi ünneplést tartottunk nemrég, ahol megpróbáltam
tortában “kifejezni” az ünnepelteket (értsd ilyen lenne ha torta lenne).
Két különböző, – de szerencsére két – mennyei torta került az
ünnepeltek elé a megfelelő gyertyaszálak felhelyezése után. Az egyik
ez a limeos glutén-, és fehér cukormentes sajttorta volt az Én
citromimádó Férjemnek, a másik egy csupa csokoládés mascarponés
málnás torta (hamarosan azt is hozom!)
Ez a sajttorta egyáltalán nem bonyolult, érdemes hozzálátni, de egy-két
jó tanács elkelhet hozzá, hogy biztosan sikerüljön első alkalommal is:
- Mindig szoba hőmérsékletű alapanyagokkal dolgozzunk. Érdemes a nekikezdés előtt kb egy órával elővenni a hűtőből a hozzávalókat!
- A massza összeállítását érdemes minél alacsonyabb fokozaton végezni (akár kézi habverővel is), mert nem az a lényeg, hogy minél több levegőt dolgozzunk bele. Sőt!
- A tojásokat a legvégén dolgozzuk csak bele egyenként, épp hogy elkeverve. Ha elkeveredik a krémsajtos masszával már jó is!
- Ha meg szeretnénk tudni elkészült-e a sajttorta ne a tűpróbás megoldást válasszuk. A sütési idő letelte után vegyük ki a tortát, és rázogassuk meg. Ha a széle már megszilárdult, és a közepe is csak kicsit remeg elkészült a torta.
- Hagyjuk teljesen kihűlni a tortát mielőtt hűtőbe tesszük, és szánjuk rá a pihentetési időt is. (Inkább a 24 órát válasszuk mint az egy éjszakás megoldást, mert minél több időt tölt a hűtőben annál finomabb lesz!)
- avagy +1 Sokan a vízfürdőben való sütésre esküsznek, hogy úgy
nem reped meg a torta teteje. Nekem így sem repedt meg, de
legközelebb azt is kipróbálom!
És ha még ezek után sem ment el a kedvetek tőle íme az elkészítése:
HOZZÁVALÓK
200 gramm gluténmentes keksz
40 gramm vaj + 1 ek a forma kikenéséhez
400 gramm krémsajt
50 gramm mascarpone
80 gramm tejszín
4 egész tojás
125 gramm eritritol v. 100 gramm cukor
1 lime leve
ELKÉSZÍTÉS
A kekszet daráljuk apróra, majd keverjük össze 40 gramm vajjal.
A kapott masszát nyomkodjuk egy evőkanálnyi vajjal kikent 22
centiméter átmérőjű kerek tortaforma aljába.
A krémsajtot és a mascarponet tegyük egy robotgépbe, és a
legalacsonyabb fokozaton keverjük össze. Adjuk hozzá az
eritritolt/cukrot is, a lime levét, a tejszínt, végül egyesével a tojásokat is.
Forgassuk össze egy lapáttal még egyszer a masszát majd öntsük a
kekszes aljra. Egyengessük el, majd 90°C-os (sima) sütőbe tolva 90 perc
alatt süssük készre.
Ha elkészült szilikon késsel vágjuk körül a formában, egy rácson hűtsük ki,
majd tegyük hűtőbe 24 órára (de legalább egy éjszakára)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése