Pogácsa, pogácsa, pogácsa. Lehet az állapotomnak is betudható, de pogácsát kívánok pogácsával :). Így felkutattam egy újabb pogácsareceptet. Szerencsére a kis család sem bánta. A kritérium az volt (Részemről), hogy hajtogatott legyen. Hát az lett. És isteni finom is.
Íme a recept:
15 deka vaj
20 deka teljes kiörlésű liszt
10 deka fehér liszt
4 tojás sárgája
1 pohár tejföl
só
a kenéshez 1 db tojás
HOZZÁVALÓK
20 deka teljes kiörlésű liszt
10 deka fehér liszt
4 tojás sárgája
1 pohár tejföl
só
a kenéshez 1 db tojás
ELKÉSZÍTÉS
Gyúródeszkán a lisztet és sót elkeverem, majd hozzáadom a tojássárgáját, az olvasztott vajat és a tejfölt. Összegyúrom, és ha kell még, annyi lisztet adok hozzá, hogy a tészta közepes keménységű legyen.
1 órán át hűtőben pihentetem (a hűtő leghidegebb pontján. Nekem egy "pötty" jelzi, hogy hol van az). 1 óra múlva kiveszem, és lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom, majd hajtogatom: gondolatban három egyenlő részre osztom a kinyújtott tésztát. Először jobb 1/3ot hajtom rá,majd a bal 1/3 következik, utána a kapott hosszú "csíkot" gondolatban hosszában megint három részre felosztom. Először az alsó 1/3ot hajtom fel, végezetül a felső egyharmadot. A kapott "kockát" megint kinyújtom, majd újból meghajtogatom.
Ezt háromszor megismétlem, a hajtogatások között hűtőben, 15-20 percig pihentetem. Végül ujjnyi vastagságúra nyújtom, megkenem a tetejét felvert tojással és megszórom reszeélt sajttal (vagy magokkal), és pogácsaszaggatóval kiszúrom. Én a szinte legkisebbel csináltam, így finom kis falatkák lettek. Forró sütőben 10-15 perc alatt (igény szerint) megsütöm.
Másnap is finom, omlós marad! (már ha marad...)
Másnap is finom, omlós marad! (már ha marad...)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése