Szerintem ez az egyik legegyszerűbben és legfinomabb krémleves. Ízes, mégsem nehéz étel.
Nálunk úgy tűnik a konzervből vagy az előgőzölt vörös babból készült ételek nem okoznak szerencsére emésztési problémát. De nemrég olvastam, hogy azoknál a zöldségeknél, amelyek puffasztanak ki lehet ezt küszöbölni úgy, hogy ha babot beáztatjuk, a levét leöntjük, és összeturmixoljuk krémlevesnek. Ezzel segítve gyomrunknak az emésztését.
Érdekességek a babról:
A bab őshazája Dél-Mexico és Közép-Amerika. Ez első hivatalosan lejegyzett iratok szerint Colombus hajójával érkeztek Amerikából, melyről Vergilius tesz említést.
Hippokrates viszont már korábban is tesz említést róla, mely szerint a bab felfúvódást okoz, a legjobb módszer az enyhítésére, ha áttörjük (KRÉMLEVES!!!).
A bab hüvelyéből főzött teát vércukorszint- és vérnyomáscsökkentőnek tartják, ami serkenti a szívműködést , sőt vizelethajtó hatású is.
A fehérbabot külsőleg gyulladásokra, kelések érlelésére borogatásként használták. az őrölt szárazbab tejjel kevert pépjét meg sebek, ekcéma és bőrviszketés gyógyítására ajánlották. Úgy tartották, hogy fogyasztása belülről gyógyítja a pattanásos bőrt.
A *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!
HOZZÁVALÓK
1 csomag előgőzölt/fagyasztott/konzerv vörös fejtett bab (kb 400 gramm)
3-4 szál sárgarépa
1 vékony szál póréhagyma fehér része
1 kisebb darab füstölt kolbász (elhagyható)
2 liter marhahús alaplé
2-3 csavarásnyi fokhagymagranulátum
1-2 ek pirospaprika
1 ek ketchup
1 kk köménymag
1 kk currypor
1 babérlevél
só, bors
ELKÉSZÍTÉS
A babot csöpögtessük le. A sárgarépát és a póréhagymát tisztítsuk meg és karikázzuk fel.
Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a hagymát és a répát. Egy picit sózzuk, borsozzuk és állandóan kevergetve pároljuk 4-5 percig.
Szórjuk rá a pirospaprikát majd ízesítsük a fűszerekkel (köménymag, curry, fokhagymagranulátum, babérlevelet), keverjük össze, majd öntsük fel az alaplével (kb. 2 liternyi kell ennyi zöldséghez), majd adjuk hozzá a babot és a füstölt kolbászt. Forraljuk fel és főzzük kb 20 percig (vagy addig míg a bab is és a répa is megpuhul).
Ha puha a bab adjuk hozzá az egy evőkanálnyi ketchupot.
Forraljuk még 2-3 percig és kész is. Hagyjuk kicsit hűlni, mert a forró levesben nem érezzük jól az ízeket. Vegyük ki a babérlevelet és a kolbászt, majd botmixerrel pürésítsük össze. Ha szükséges még adjunk hozzá sót/borsot.
Tehetünk hozzá még tejfölt is, de anélkül is nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése