FEJTETTBAB KRÉMLEVES

Szerintem ez az egyik legfinomabb krémleves, amit valaha ettem. Külföldi vendégeknek is szoktam ilyet főzni, mert magyaros ízvilágú, mégsem nehéz étel.


Egyszerű elkészíteni, gyors és finom. Nemrég olvastam, hogy azoknál a zöldségeknél, amelyek puffasztanak ki lehet ezt küszöbölni úgy, hogy a babot beáztatjuik, majd a levét leöntjük, és összeturmixoljuk krémlevesnek. Ezzel segítve gyomrunknak az emésztését. 

Érdekességek a babról:
A bab őshazája Dél-Mexico és Közép-Amerika. Ez első hivatalosan lejegyzett iratok szerint Colombus hajójával érkeztek Amerikából, melyről Vergilius tesz említést.
Hippokrates viszont már korábban is tesz említést róla, mely  szerint a bab felfúvódást okoz, a legjobb módszer az enyhítésére, ha áttörjük (KRÉMLEVES!!!). A savanykás, tejfölös bablevest a másnapos gyomor egyik legjobb ápolójának tekintették.

A bab hüvelyéből főzött teát vércukorszint- és vérnyomáscsökkentőnek tartják, ami serkenti a szívműködést , sőt vizelethajtó hatású
A fehérbabot külsőleg gyulladásokra, kelések érlelésére borogatásként használták. az őrölt szárazbab tejjel kevert pépjét meg sebek, ekcéma és bőrviszketés gyógyítására ajánlották.  Úgy tartották, hogy fogyasztása belülről gyógyítja a pattanásos bőrt.  

Fejtett babkrémleves:




HOZZÁVALÓK

1 csomag előgőzölt fejtett bab
3-4 szál sárgarépa
1 szál póréhagyma
1 kisebb darab füstölt kolbász (elhagyható)
2 liter marhahús alaplé
2-3 csavarásnyi fokhagymagranulátum
1-2 ek pirospaprika
1 ek ketchup
1 kk köménymag
1 kk currypor
1-2 babérlevél
só, bors


ELKÉSZÍTÉS

A babot kifejtjük, megmossuk, lecsöpögtetjük (vagy amit Én szeretek, az az előgőzölt fejtett bab). A sárgarépát,a póréhagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk.
Egy nagy fazékban felforrósítjuk az olivaolajat, beletesszük a hagymát és a répát. Egy picit megsózzuk, borsozzuk és állandóan kevergetve 4-5 percig pároljuk.
Rászórjuk a pirospaprikát hozzáadjuk a fűszereket (köménymag, curry, fokhagymagranulátum, babérlevelet), összekeverjük és felöntjük vízzel (kb. 2 liternyi kell ennyi zöldséghez), majd hozzáadjuk a babot.
Felforraljuk és 30 percig főzzük, ennyi idő alatt a bab is megpuhul.
Ha puha a bab hozzáadjuk az egy evőkanál ketchupot.
Forraljuk még 2-3 percig és kész is. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk. Hagyjuk hűlni, mert a forró levesben nem érezzük jól az ízeket.
Tehetünk hozzá még tejfölt, de anélkül is nagyon finom.





Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!