Erre a rendkívüli, finom és egyszerű receptre Lúdanyónál leltem. Az eredeti recept ír egy teáskanál szódabikarbónát is bele (csak azt elhasználtam az utolsó porszemig gyermekem bárányhimlő pöttyeire). És a töltelék nem kakaóval volt, hanem fahéjjal.
A tojásmentes diétákban fogyasztható!
HOZZÁVALÓK
400 gramm félig kiőrlésű liszt (vagy 200 gramm teljes kiőrlésű és 200 gramm sima liszt)
100 gramm vaj
50 gramm barna cukor
125 gramm natur joghurt (Perle Lait)
1 ek creme fraiche
1 deci tej
1 tk sütőpor
csipet só
töltelék:
100 gramm cukor
2-3 tk kakaó
a tetejére:
4 ek cukrozott, sűrített tej
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt (légkeveréses) melegítsük elő 200 C fokra.,
A nagy "gáztepsit" béleljük ki sütőpapírral. (Én szilikon sütőlapot használok.)
A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk egy kicsit langyosra hűlni.
A liszte(ke)t keverjük össze a barna cukorral, a csipetnyi sóval, sütőporral, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat.(kb. 3 evőkanálnyit hagyjunk meg belőle, mert azzal fogjuk megkenni a kinyújtott tésztát). Tegyük bele a joghurtot és a creme fraiche-t, a tejet és gyorsan keverjük össze. (Egy viszonylag lágy tésztát fogunk kapni.)
Borítsuk egy jól belisztezett deszkára és nyújtsuk ki téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra. Kenjük meg a megmaradt olvasztott vajjal és szórjuk meg a kakaóval összekevert barna cukorral.
Tekerjük fel szorosan a hosszanti oldalánál fogva, majd vágjuk fel kb. 1-1,5 cm vastag szeletekre. Rakjuk a csigákat a tepsibe, (de ne túl szorosan, mert nőni fognak!) kenjük meg a tetejüket a sűrített tejjel és tegyük be a sütőbe őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése