ARANYGALUSKA

Az aranygaluska nagy kedvencünk, bár nem egy gyorsan elkészíthető finomság, mégis megéri rászánni az időt, és belefektetni a kicsit több munkát, mert az eredmény magáért beszél.
 
Én nem igazán vagyok "diórajongó" ha aranygaluskáról van szó, de sokan arra esküsznek. Ha diósan akarjuk csinálni, akkor  nem csupán vajba, hanem egy darált dióból, cukorból, fahéjból és mazsolából álló keverékbe (egy ekkora adaghoz kb. 10-15 deka dió kellhet) érdemes beleforgatni.

A recept alapja a Péter Jánosné féle "Sütemények és egyéb édességek" könyvből van, amin azért persze változtattam itt-ott.




HOZZÁVALÓK


500 gramm félig kiőrlésű liszt (vagy 250 gramm Graham liszt és 250 gramm fehér liszt)
3 dl tej
80 gramm olvasztott vaj
80 gramm barna cukor
1 csomag szárított élesztő (Dr Oetker)
3 tojássárga (fehérjét elteszem, mert azzal kenem meg a tetejét)
csipet só, 
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál vaníliaaroma


ELKÉSZÍTÉS


A sütőt kapcsoljuk be a legkisebb hőfokra (50℃-ra)

Tegyük egy tálba a  liszte(ke)t, a tojások sárgáját, a meglangyosított tejet, a barna cukrot, csipet sót, a vaníliaaromát a citromlével és az olvasztott vajjal. 

Dolgozzuk össze (ha kevés a liszt, adhatunk még hozzá). Akkor jó, amikor a kezünk tiszta lesz, és a tészta is elválik a tál falától.

Fedjük le, és kelesszük meg (én kb 45 percre a langyos sütőbe teszem kelni).

Ha megkelt, lisztes deszkán gyúrjuk át, nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és szaggassunk belőle korongokat (vagy egy fém kör alakú szaggatót használok amit a pogácsákhoz is, vagy egy pohár is tökéletesen megteszi). 

Egy tálkában olvasszunk fel egy kevés vajat. Egy kb 28 centis magas falú sütőtálat kenjünk ki olvasztott vajjal. 
A kiszaggatott korongokat forgassuk bele az olvasztott vajba, és tegyük szorosan egymás mellé a sütőtálba. (Ha diósan akarjuk csinálni, akkor ennél a résznél kell beleforgatni a darált dióból, cukorból, fahéjból és mazsolából álló keverékbe).

Amikor már az összes korongocskát bepakoltuk a tálba, tegyük megint a meleg sütőbe újabb bő fél órára kelni.



Ha megkelt, kenjük meg a tojás fehérjével  és 160-170 ℃-on süssük készre (akkor jó, ha megpirul a teteje, és a beleszúrt tű tisztán jön már ki. (Kb 35-40 perc. Tűpróba!). 

Ha megsült, hűtsük langyosra, és vaníliasodóval tálaljuk


Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!