KRUMPLIS TÉSZTA, GRÁNÁTOS KOCKA, GRENADIRMARS

Krumplis tészta, gránátos kocka, grenadirmars ... minden elnevezés ugyanazt takarja: krumplis és tészta alkotta egyveleg, mely az osztrák-magyar konyha találmánya. Ausztria nagy részén kolbásszal készülő étel, míg az egykori magyar tartományban, Burgenlandban és nálunk húsmentesen , hagymából és burgonyából készül. 
A grenadírmars (gránátos induló) elnevezése nagy valószínűség szerint az Osztrák-Magyar monarchia idején kapta. A tábori konyhán gyakran készített étel volt, mert olcsó, egyszerű és laktató étel, ezáltal a katonák menüjében gyakorta szerepelt.A nagy kérdés viszont: piros vagy fehér? Avagy paprikásan, vagy anélkül az igazi? 
Nálam inkább a világos változat a nyerő...
Sokáig csak a paprikás készült a konyhámban, most már inkább a mentes változat. Az sem sokszor, mert nem éppen egy kalóriaszegény étel.


A hozzávaló tésztát gyúrhatjuk otthon is, de a  kész fodros nagy kocka, vagy az összetört lasagne tészta is jó hozzá.

Paprikás versio:
 

HOZZÁVALÓK

25 deka tészta (nagykocka vagy lasagne)
15 deka burgonya
1 fél póréhagyma
2 ek olívaolaj
só, bors, pirospaprika 

ELKÉSZÍTÉS

A tésztát a zacskón lévő utasítás szerint főzzük ki és tegyük félre.
A krumplit mossuk majd hámozzuk meg és vágjuk kockára. 
A póréhagymát tisztítsuk meg, aprítsuk fel, majd olívaolajon dinszteljük meg. Félrehúzva keverjük bele a pirospaprikát. (Óvatosan bánjunk vele, mert a paprika szín- és ízanyaga a forró zsiradékban oldódik ki leginkább, viszont könnyen megég, akkor pedig keserű lesz tőle az étel.)
Ezután keverjük bele a krumplikockákat, sózzuk, borsozzuk, majd a burgonya megpuhulásáig főzzük. Egy villával, vagy burgonyanyomóval törjük meg kissé a krumplit, végezetül forgassuk bele a főtt tésztát is. 
Ismét sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.


Világos versio:HOZZÁVALÓK


25 deka tészta (nagykocka vagy lasagne)
15 deka burgonya
1 fél póréhagyma
2 ek olívaolaj
só, bors, 

ELKÉSZÍTÉS

A tésztát a zacskón lévő utasítás szerint főzzük ki és tegyük félre.
A krumplit mossuk majd hámozzuk meg és vágjuk kockára. Sós vízben főzzük puhára 
A póréhagymát tisztítsuk meg, aprítsuk fel, majd olívaolajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a megfőtt krumplikockákat, sózzuk, borsozzuk, majd egy villa (vagy burgonyanyomó) segítségével törjük meg kissé a kockákat. Végezetül forgassuk bele a főtt tésztát is, kissé pirítsuk meg, végül sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!