CURRYS KARFIOLKRÉMLEVES A SÜTŐBŐL (GLUTÉN-, LISZT-, TOJÁS-, LAKTÓZ-, FEHÉR CUKORMENTES)

A hűvösebb idő beköszöntével asztalra kerülnek a kissé tartalmasabb levesek. A karfiol nem egy sűrűn használt zöldségünk, bár az ízét szeretjük, de a puffasztó hatása miatt ritkán készül. 

Pedig a karfiol jó étrendi hatással rendelkezik, jelentős B1 és B2-vitamin tartalommal bír, ezen kívül a C vitamintartalma is magas. Feltehetőleg krétai gyökerekkel bír, ám első hazai említés róla  1664-ből van (Lippay János), aki caulifioli néven említi.
Egyre jobban csökken a termelése Magyarországon is, hiszen pl a szedése nehezen gépiesíthető. Nagy karfiolfölddel rendelkezik viszont Európában Franciaország és Olaszország (az összes karfiolültetvény felén osztoznak ketten).

A következő karfiolkrémleves íze nagyon hasonlít francia boltok polcain is fellelhető (és nagyon kedvelt) krémleveshez (Soupe de chou-fleur), de elkészítése nem nagy kunszt. A leves különleges ízét az adja, hogy a karfiolrózsákat először 200 C fokos sütőben olívaolajjal meglocsolva, majd borssal és kakukkfűvel meghintve puhává sütjük.

A glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz! 




HOZZÁVALÓK

3 marék karfiolrózsa
fél póréhagyma
2 ek olívaolaj
2,5 deci csirkealaplé
2 deci alacsony zsírtartalmú tejszín (laktózmentes)
1 csapott teáskanál curry 
só, frissen őrölt bors, friss kakukkfű
fokhagyma
creme fraiche vagy tejföl (laktózmentes)


ELKÉSZÍTÉS


A sütőt melegítsük elő 200 C fokra. Tegyük egy tepsibe a rózsákra szedett karfiolt, majd locsoljuk meg az olívaolajjal, szórjuk meg frissen őrölt borssal és a kakukkfűvel. 25-35 perc alatt süssük aranybarnára. Néha forgassuk meg őket, hogy ne ragadjanak le és minden oldaluk kellőképpen megpirulhasson.

A megtisztított és felkarikázott póréhagymát öntsük fel az alaplével, és főzzük meg benne. Ha megsültek a karfiolok, tegyük át az alapleves edénybe. Sózzuk meg, adjuk hozzá a curryt, majd forraljuk 5 percig. A tűzről félrehúzva adjuk hozzá a tejszínt, és botmixerrel pürésítsük.

Forrón, fokhagymával bedörzsölt pirítóssal tálaljuk, néhány reszelésnyi szerecsendióval és egy kiskanál creme fraiche-vel (vagy tejföllel).





3 megjegyzés:

marisz57 írta...

Így még nem találkoztam karfiol krémlevessel. Érdekes ez a sütős megoldás, lehet, hogy kipróbálom.

Judit írta...

Megcsinaltam es ez is szuper lett!

ChezSandra írta...

örülök!!! :)

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!