EGYSZERŰ HAJTOGATOTT VAJAS POGÁCSA

Ez a pogácsa mostanában az egyik leggyakrabban készített sósságunk. Bár egy picit több munkával jár a hajtogatások miatt, de megéri, mert a végeredmény mennyei lesz.


Én most a szinte legkisebb szaggatóval csináltam, így finom kis falatkák lettek.


Másnap is finom, omlós marad! (már ha marad...)




HOZZÁVALÓK

200 gramm teljes kiőrlésű liszt
150 gramm vaj
100 gramm fehér liszt
4  tojássárgája
kb 2 dl tejföl

a kenéshez 1 db tojás


ELKÉSZÍTÉS


Gyúródeszkán keverjük össze a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, az olvasztott vajat és a tejfölt. Gyúrjuk össze és ha kell még, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy a tészta közepes keménységű legyen.
1 órán át pihentessük hűtőben (lehetőleg a hűtő leghidegebb pontján ha van ilyen. Nekem egy "pötty" jelzi, hogy hol van az)

1 óra múlva vegyük ki, és lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra, és kezdjük el hajtogatni:
gondolatban osszuk három egyenlő részre a kinyújtott tésztát. Először a jobb 1/3-ot hajtsuk rá a középső 1/3-ra, majd a bal 1/3 következik. Utána a kapott hosszú "csíkot" gondolatban hosszában megint osszuk három részre. Először az alsó 1/3ot hajtsuk fel, végezetül a felső egyharmadot. A kapott "kockát" megint nyújtsuk ki, majd újból hajtogassuk meg.

Ezt háromszor ismételjük meg, a hajtogatások között hűtőben pihentessük 15-20 percig. Végül nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, kenjük meg a tetejét a felvert tojással és szórjuk meg reszelt sajttal (vagy magokkal),  és pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. 


Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a pogácsákat, és 180℃-ra előmelegített (légkeveréses) sütőben 10-15 perc alatt (igény szerint) süssük készre.




Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!