Ha péntek, akkor... Édes Péntek. Most egy könnyű, nyírfacukorral készülő. glutén-, lisztmentes tortát készítettem, melyet a finom eperdzsemmel és fagylalttal tálaltam.
HOZZÁVALÓK
TORTAhoz:
12,5 cl kukoricakeményítő (MAIZENA)
250 ml tej
2 ek nyírfacukor v. barna cukor
1 tojás
250 gr ricotta
1 ek vaníliakivonat
1 tk narancsvirág-kivonat
1 kk fahéj
EPERSZÓSZhoz:
250 gramm eper
1 ek eperdzsem
ELKÉSZÍTÉS
- A sütőt kapcsoljuk be 210 C fokra.
- Öntsük egy kisebb edénybe a tejet, és a kukoricakeményítővel együtt felforraljuk, majd közepes lángon sűrűn kevergetve egy sűrű péppé főzzük. Félretesszük.
- Egy tálba a tojást és a barna cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a villával áttört ricottát, a vanília és narancsvirág-kivonatot és a fahéjat. Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a kukoricás pépet.
- Egy szilikonformába kanalazzuk a tésztát, és 25-30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!)
- Ezalatt elkészítjük az eperszószt: az epret megtisztítjuk, és félbevágva egy edénybe tesszük. Hozzáadunk egy evőkanálnyi eperdzsemet, és közepes lángon hagyjuk egy párat rotyogni.
- Langyosra hűtve vagy hidegen pl eperszósszal és fagylalttal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése