RICOTTA TORTA

Ha péntek, akkor... Édes Péntek. Most egy könnyű, nyírfacukorral készülő. glutén-, lisztmentes tortát készítettem, melyet a finom eperdzsemmel és fagylalttal tálaltam.



HOZZÁVALÓK

TORTAhoz:
12,5 cl kukoricakeményítő (MAIZENA)
250 ml tej
2 ek nyírfacukor v. barna cukor
1 tojás
250 gr ricotta
1 ek vaníliakivonat
1 tk narancsvirág-kivonat
1 kk fahéj

EPERSZÓSZhoz:
250 gramm eper
1 ek eperdzsem

ELKÉSZÍTÉS


  1. A sütőt kapcsoljuk be 210 C fokra.
  2. Öntsük egy kisebb edénybe a tejet, és a kukoricakeményítővel együtt felforraljuk, majd közepes lángon sűrűn kevergetve egy sűrű péppé főzzük. Félretesszük.
  3. Egy tálba a tojást és a barna cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a villával áttört ricottát, a vanília és narancsvirág-kivonatot és a fahéjat. Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a kukoricás pépet.  
  4. Egy szilikonformába kanalazzuk a tésztát, és 25-30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!)
  5. Ezalatt elkészítjük az eperszószt:  az epret megtisztítjuk, és félbevágva egy edénybe tesszük. Hozzáadunk egy evőkanálnyi eperdzsemet, és közepes lángon hagyjuk egy párat rotyogni.  
  6. Langyosra hűtve vagy hidegen pl eperszósszal és fagylalttal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!