RICOTTA TORTA

Ha péntek, akkor... Édes Péntek. Most egy könnyű, nyírfacukorral készülő. glutén-, lisztmentes tortát készítettem, melyet a finom eperdzsemmel és fagylalttal tálaltam.



HOZZÁVALÓK

TORTAhoz:
12,5 cl kukoricakeményítő (MAIZENA)
250 ml tej
2 ek nyírfacukor v. barnacukor
1 tojás
250 gr ricotta
1 ek vaníliakivonat
1 tk narancsvirág-kivonat
1 kk fahéj

EPERSZÓSZhoz:
250 gramm eper
1 ek eperdzsem

ELKÉSZÍTÉS


  1. A sütőt kapcsoljuk be 210 C fokra.
  2. Öntsük egy kisebb edénybe a tejet, és a kukoricakeményítővel együtt felforraljuk, majd közepes lángon sűrűn kevergetve egy sűrű péppé főzzük. Félretesszük.
  3. Egy tálba a tojást és a barna cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a villával áttört ricottát, a vanília és narancsvirág-kivonatot és a fahéjat. Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a kukoricás pépet.  
  4. Egy szilikonformába kanalazzuk a tésztát, és 25-30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!)
  5. Ezalatt elkészítjük az eperszószt:  az epret megtisztítjuk, és félbevágva egy edénybe tesszük. Hozzáadunk egy evőkanálnyi eperdzsemet, és közepes lángon hagyjuk egy párat rotyogni.  
  6. Langyosra hűtve vagy hidegen pl eperszósszal és fagylalttal tálaljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések