PAIN AU CHOCOLAT

A francia reggelik egyik fontos jellemzője, hogy édes. Lehet ez egy baguette, vajjal és lekvárral, egy brioche, vagy a gyerekek által is nagyon-nagyon kedvelt péksütemény, a "pain au chocolat" [pen o chokola].
A tészta nagy előnye, hogy akár le is fagyasztható, így a hosszú pihentetési időt letudhatjuk ha egy nagyobb mennyiséget csináljuk.  




Hozzávalók 8 Petits Pains au Chocolat-hoz:

250 g liszt, 
150 ml víz, 
30 g cukor, 
1 teáskanál élesztő, 
1 teáskanál só, 
160 g vaj, 
100 g csokoládé, 
1 tojás sárgája

1. Készítsük elő a tésztához a következőket: liszt, víz, cukor, élesztő és só. Tegyük tálba és egy fakanállal keverjük össze.
Ne aggódjunk, a tészta ragadós lesz, de nem kell lisztet adni hozzá!



2. A tésztát hűtőbe tesszük egy éjszakára. Ha nincs ennyi időnk, vagy türelmetlen a társaság, a tésztát már fel lehet dolgozni 2 óra elteltével is akár.


3. A vajat 2 sütőpapír között négyzet alakúra nyújtjuk, majd félretesszük. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd - a kinyújtott vajnál nagyobb - négyzetűre nyújtjuk. A közepére tesszük a vajat úgy, hogy a vajas négyzet csücskei a tészta oldalainak a közepe felé mutassanak: 




4. Hajtsuk rá a tésztát, majd a nyújtófa segítségével kb ujjnyi vastagságúra nyújtsuk.

Most jön a hajtogatás:
A tésztát képzeletben 3 részre osztjuk: a jobb harmadot ráhajtjuk a középső harmadra, majd a baloldali részt is. A kapott csíkot szintén három felé osztjuk, és először felülről, majd alulról is ráhajtjuk a tésztát. 




5.-6. ismételjük meg a 4.-es lépést még kétszer (20 percenként), de fontos, hogy a tésztát nyújtás előtt forgassuk el 90 fokkal.
Amennyiben nem akarjuk azonnal felhasználni, ezen a ponton lehet akár le is fagyasztani a tésztát.

7. Nyújtsuk ki a tésztát még egyszer utoljára és vágjuk 8 kis téglalapra .


8. Helyezzünk minden téglalap közepére egy sor csokoládét és tekerjük fel.


9. Rakjuk tepsibe a kis rudakat


Majd meleg helyen a tésztát kelesszük kétszer akkorára.



10. Megkenjük a tetejüket a tojás sárgájával, és 210°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.





Végül csak ki kell várni, hogy eléggé kihűljön, hogy ne égessük meg vele a nyelvünket. 

Ne felejtsük el, hogy a franciák tejeskávéba mártogatva eszik, mint "petit déjeuner".

7 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta a végeredmény, csak még addig eljut az ember az kicsit babrás! Bár ha többször csináljuk, nagyobb a rutin.Egyszer megpróbálom, mert tetszik nagyon és finom lehet!

ChezSandra írta...

Érdemes, mert nagyon-nagyon finom.
Amúgy ha az ember csinálja már nem olyan macerás, csak talán így leírva :)

Mézigörl írta...

Csodálatos! Ha nem bánod, elkérném a receptet?? :-D

ChezSandra írta...

nannnná, hogy nem :)

Örülök, hogy tetszik!!!

Marika írta...

Nagyon jól néz ki, és nagyon jól hangzik! Ki fogom próbálni, bár nekem még eddig egyszer sem sikerültek az ilyen hajtogatós tészták! De hátha majd most! :) Köszi a receptet!

ChezSandra írta...

Marika, gyere majd mesélj, hogy sikerült!!! Szerintem ez menni fog ;)

franciakulcs írta...

Tetszik, hogy vegre valaki elarulta a pain au chocolat titkat! ;)

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!