A francia reggelik egyik fontos jellemzője, hogy édes. Lehet ez egy baguette, vajjal és lekvárral, egy brioche, vagy a gyerekek által is nagyon-nagyon kedvelt péksütemény, a "pain au chocolat" [pen o chokola].
A tészta nagy előnye, hogy akár le is fagyasztható, így a hosszú pihentetési időt letudhatjuk ha egy nagyobb mennyiséget csináljuk.
Hozzávalók 8 Petits Pains au Chocolat-hoz:
250 g liszt,
150 ml víz,
30 g cukor,
1 teáskanál élesztő,
1 teáskanál só,
160 g vaj,
100 g csokoládé,
1 tojás sárgája
1. Készítsük elő a tésztához a következőket: liszt, víz, cukor, élesztő és só. Tegyük tálba és egy fakanállal keverjük össze.
Ne aggódjunk, a tészta ragadós lesz, de nem kell lisztet adni hozzá!
2. A tésztát hűtőbe tesszük egy éjszakára. Ha nincs ennyi időnk, vagy türelmetlen a társaság, a tésztát már fel lehet dolgozni 2 óra elteltével is akár.
3. A vajat 2 sütőpapír között négyzet alakúra nyújtjuk, majd félretesszük. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd - a kinyújtott vajnál nagyobb - négyzetűre nyújtjuk. A közepére tesszük a vajat úgy, hogy a vajas négyzet csücskei a tészta oldalainak a közepe felé mutassanak:
4. Hajtsuk rá a tésztát, majd a nyújtófa segítségével kb ujjnyi vastagságúra nyújtsuk.
Most jön a hajtogatás:
A tésztát képzeletben 3 részre osztjuk: a jobb harmadot ráhajtjuk a középső harmadra, majd a baloldali részt is. A kapott csíkot szintén három felé osztjuk, és először felülről, majd alulról is ráhajtjuk a tésztát.
5.-6. ismételjük meg a 4.-es lépést még kétszer (20 percenként), de fontos, hogy a tésztát nyújtás előtt forgassuk el 90 fokkal.
Amennyiben nem akarjuk azonnal felhasználni, ezen a ponton lehet akár le is fagyasztani a tésztát.
7. Nyújtsuk ki a tésztát még egyszer utoljára és vágjuk 8 kis téglalapra .
8. Helyezzünk minden téglalap közepére egy sor csokoládét és tekerjük fel.
9. Rakjuk tepsibe a kis rudakat
Majd meleg helyen a tésztát kelesszük kétszer akkorára.
10. Megkenjük a tetejüket a tojás sárgájával, és 210°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Végül csak ki kell várni, hogy eléggé kihűljön, hogy ne égessük meg vele a nyelvünket.
Ne felejtsük el, hogy a franciák tejeskávéba mártogatva eszik, mint "petit déjeuner".
7 megjegyzés:
Nagyon guszta a végeredmény, csak még addig eljut az ember az kicsit babrás! Bár ha többször csináljuk, nagyobb a rutin.Egyszer megpróbálom, mert tetszik nagyon és finom lehet!
Érdemes, mert nagyon-nagyon finom.
Amúgy ha az ember csinálja már nem olyan macerás, csak talán így leírva :)
Csodálatos! Ha nem bánod, elkérném a receptet?? :-D
nannnná, hogy nem :)
Örülök, hogy tetszik!!!
Nagyon jól néz ki, és nagyon jól hangzik! Ki fogom próbálni, bár nekem még eddig egyszer sem sikerültek az ilyen hajtogatós tészták! De hátha majd most! :) Köszi a receptet!
Marika, gyere majd mesélj, hogy sikerült!!! Szerintem ez menni fog ;)
Tetszik, hogy vegre valaki elarulta a pain au chocolat titkat! ;)
Megjegyzés küldése