TARHONYÁS HÚS


A krumplis tészta és grízes tészta után/ mellett következzen egy újabb menzakaja, a TARHONYÁS HÚS... Sokan szeretik, kevesebben nem, de a nem szeretők között nagy számban vannak, akik "katonai élményből" adódóan nem... Ők ugyanis azt mondják, hogy anno a katonaság alatt sokat ettek belőle, és megutálták. De Én katona nem voltam, menzás igen, és ez azok közé tartozott, amit még a konyhás nénik által készített formában is szerettem. Jó kis csalamádéval az igazi...



HOZZÁVALÓK

25 deka tarhonya (legnagyobb szemű couscous)
20-25 deka marhahús
1 póréhagyma
3-4 ek olívaolaj
só, bors, pirospaprika

ELKÉSZÍTÉS

A póréhagymát vágjuk apróra majd egy kevés olajon fonnyasszjuk meg. Szórjuk meg pirospaprikával, rakjuk bele a felkockázott marhahúst és öntsük fel vízzel. (Óvatosan, figyelve, hogy ne égjen meg a paprika!!!) Pároljuk puhára a húst, ha szükségesnek látjuk, közben pótoljuk a vizet. 
A tarhonyát  2 ek olívaolajon pirítsuk meg, majd öntsük fel dupla mennyiségű vízzel. Sózzuk meg, és forrás után alacsony hőmérsékleten fedő alatt főzzük készre 10-12 perc alatt. 
Ha a marhapörkölt is elkészült, (megpuhult a hús), forgassuk össze a tarhonyával. 


MEGJEGYZÉS

  • Érdemes a tarhonyát kis fokozatnál pirítani, mert különben hamar megég, és nem egyenletesen pirul.
  • Ha a tarhonyába belefőzünk apró kockákra vágott burgonyát, akkor pásztortarhonyát kapunk.
  • Dúsíthatjuk pirított kolbászkarikák hozzáadásával is.


7 megjegyzés:

Bors and Pepper írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Bors and Pepper írta...

A nagyszemü couscous-szal helyettesithetö a tarhonya??! Már rohanok is az Intermarchéba! Remélem ott kapok!

ChezSandra írta...

Igen, az izraeli couscous olyan mint az otthoni tarhonya :)
http://chez-sandra.blogspot.com/2011/09/couscous-kuszkusz.html

Nálunk van az Intermarche-ban :)

Bors and Pepper írta...

Már meg is vettem :)

franciakulcs írta...

Oriasi! Ezt en eddig sem tudtam, de megyek, veszek en is!
(Mennek, ha tudnek jarni, de nem tudok, grrrrr, na majd elkuldom a haz urat)

Koszi a titkot! ;)

ChezSandra írta...

Örülök :) Én otthonról hozattam eddig, de múltkor fedeztem fel, hogy itt is be lehet szerezni...

Lehet kellene írni egy külön posztot az ilyen helyettesítős dolgokról???

Bors and Pepper írta...

Igen, már én is gondoltam rá, hogy írok egy postot, hogy én itt mit-mivel tudok helyettesíteni. A tarhonya jól sikerült!

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!