SZILVALEKVÁROS DERELYE - BARÁTFÜLE (BURGONYÁS ÉS BURGONYA NÉLKÜLI RECEPT)

A különböző töltött gombócok (sárgabarackos, vagy szilvás) és pirított zsemlemorzsába vagy kekszmorzsába, esetleg mákba forgatott nudli mellett visszatérő rendszeres vendége lett asztalunknak a szilvalekvárral töltött derelye, vagy más néven barátfüle. A  töltelékétől függően illetik még mákos füle, lekváros füle néven is. Itthon általában szilvalekváros és túros töltelékkel töltik, majd pirított zsemlemorzsába forgatva kínálják. Mindenki máshogy csinálja, mindenki másra esküszik. De a receptek többsége megegyezik abban, hogy burgonyából készül, bár nem mindenhol..  

De nézzük csak miként alakult ki eme remek és mókás barátfüle elnevezés?
Nézzük csak, milyen szavakból is áll: az első gondolatra azt hihetnénk, hogy a barát mint szerzetes és  fül, mint hallószerv lehet kapcsolatban... 
Egyes források szerint ez nem is áll távol a valóságtól, hiszen ezek szerint a lapos, általában kerek alakjáról kapta "fül" nevét, az előtagként szereplő "barát" szó pedig a szerzetesek vagyis a papok jó konyhájára utal.
A másik verzió szerint a története a 19. századig nyúlik vissza. Egy budai német ajkú Freund nevű vendéglős étlapján szerepelt először ez a lekvárral töltött tészta, amely a  Freunds gefüllte Tasche nevet kapta. Vagyis eszerint a vendéglős Önmagáról nevezte el ezt a töltött tésztát. Később Freunds vendéglős magyarosította a nevét Barátra, így a német és magyar nevek egyvelegéből alakult ki a barátfüle név.
Eredetileg vízben főzték ki, alaposan lecsepegtették, szárazra törölték majd utána olajban kisütötték. 




HOZZÁVALÓK A BURGONYÁS DERELYÉHEZ

400 g burgonya
1 tojás
1 kk só
1 teáskanál olívaolaj
100 gramm tk. liszt
1 ek búzadara

zsemlemorzsa
vaj


ELKÉSZÍTÉS


A vajat megolvasztjuk és a zsemlemorzsát megpirítjuk rajta, majd félretesszük.
A burgonyát megmossuk, és egy edénybe vizet téve feltesszük főni. Addig főzzük, míg teljesen át nem fő, azaz puha nem lesz. Ha a burgonya megfőtt, leöntjük róla a vizet, megpucoljuk és áttörjük.
Az áttört és kissé kihűlt burgonyához adjuk a tojást, a búzadarát, az olajat, a sót, és a teljes kiőrlésű lisztet. Egy fakanál segítségével alaposan dolgozzuk össze a masszát, majd a tálból kivéve jó lisztes deszkára tesszük, és lisztes kézzel átgyúrjuk.A tészta először nagyon ragad, de a folyamatos gyúrás, és esetleges lisztadagolás mellett egy idő után szépen összeáll. Az, hogy mennyi lisztet vesz fel pontosan nem lehet megadni, mert ez nagyban múlik a liszt minőségén és krumpli víztartalmán is. 
A tésztát vágjuk két azonos részre. Pihentetés nélkül azonnal nyújtsuk mindkettőt ugyanolyan vékonyságúra, púpozzunk rá  kávéskanálnyi lekvárhalmokat szép sorban egymástól kb két-két centiméteres távolságra. A második ugyanolyan méretűre nyújtott tésztalapot helyezzük rá, és a lekvárhalmok között nyomkodjuk le a tésztát az ujjbegyeinkkel. Derelye- vagy pizzavágó (ezek híján késsel) segítségével vágjuk fel egyforma négyzetekre úgy, hogy minden négyzet közepébe egy kupac lekvár kerüljön. A széleiket alaposan  nyomkodjuk még egyszer össze, és forrásban lévő, enyhén sós, lobogó vízben addig főzzük őket, míg fel nem jönnek a víz tetejére.

Ha feljöttek, szedjük át a töltött párnácskáinkat a korábban már megpirított morzsába, és alaposan  forgassuk bele őket, hogy minden oldalát egyenletesen befedje a pirított morzsa.



HOZZÁVALÓK A BURGONYA NÉLKÜLI DERELYÉHEZ

20 deka teljes kiőrlésű liszt
20 deka fehér liszt
2 egész tojás
20 deka szilvalekvár
4 ek olaj

vaj, zsemlemorzsa


ELKÉSZÍTÉS

A kétféle lisztet szitáljuk egy gyúródeszkára, a közepébe alakítsunk ki egy kis mélyedést, majd üssük bele a tojásokat.
Másfél-két deci langyos víz folyamatos adagolása mellett dolgozzuk össze a tésztánkat. Addig gyúrjuk, amíg a tészta már elválik az edény falától és a kezünktől is, de még megtartja ruganyosságát.

Pihentetés nélkül vágjuk két adagba, majd nyújtsuk ki mindkettőt nagyon vékonyra.
Az egyik tésztára púpozzunk kávéskanálnyi lekvárhalmokat szép sorban egymástól kb két-két centiméteres távolságra.
A második ugyanolyan méretűre nyújtott tésztalapot helyezzük rá, és a lekvárhalmok között nyomkodjuk le a tésztát az ujjbegyeinkkel.
Derelye- vagy pizzavágó (ezek híján késsel) segítségével vágjuk fel egyforma négyzetekre úgy, hogy minden négyzet közepébe egy kupac lekvár kerüljön. A széleiket alaposan  nyomkodjuk még egyszer össze, és forrásban lévő, enyhén sós, lobogó vízben addig főzzük őket, míg fel nem jönnek a víz tetejére.

2 megjegyzés:

marisz57 írta...

Hogy te miket tudsz! Krumpli nélküli derelyét még nem mertem csinálni.
amióta anyukám meghalt, közel 20 éve, egyszer készített nekem a nővérem, mert nagyon szeretem.
Lehet, hogy most felbuzdulok és megpróbálom...

ChezSandra írta...

Mi nagyon szeretjük, mindkét változatot! Remélem Te sem csalódsz benne :)

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!