A nyár egyértelmű jele, amikor a boltok (hűtő) polcain megjelennek a
különböző pácolt húsok, a sütnivaló kolbászkák (merguez) és az
ínycsiklandozó nyársak (brochette).
De egy ilyen nyárs elkészítése
otthon sem nagy ördöngösség.
Kell hozzá egy hegyes nyárs, amire
kiválóan alkalmas egy hurkapálcika is. Ma már árulnak hegyes
hurkapálcikát is, de a konyhai részlegeken kimondottan nyársnak való
fapálcikák is fellelhetőek.
Az pedig, hogy mi kerül rá, csak a fantáziánkon na meg persze a belőle
falatozók kénye kedvén múlik.
Arra érdemes figyelni, hogy a felnyársalt gyümölcsök, zöldségek sütés
közben ne málljanak le a nyársról, mert akkor könnyen a parázsban
végezhetik a tányérunk helyett. Ilyen pl a burgonya, ami ha megpuhul
omlóssá válik. Tehát azt inkább érdemes egy alufóliába csomagolva a
parázsba tenni.
Én imádom a színes ételeket. A különböző színű kaliforniai paprikák
már magában könnyű nyári hangulatot teremtenek; egy gyönyörű
napot idéző sárga, egy harsány piros vagy egy mély zöld… hmmm…
Na, ebben a tavaszias/nyárias hangulatban következzen egy ebédnek
vagy vacsorának is megfelelő marinált marha nyárs:
A low carb, és a *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!
HOZZÁVALÓK
marhahús (ki melyik részét szereti, de érdemes arra törekedni, hogy a
lehető legkevésbé legyen inas)
1-1-1 színes californiai paprika
2-3 közepes sárgarépa
olívaolaj
balzsamecet
fűszernövények (bazsalikom, kakukkfű itt)
só és bors
ELŐKÉSZÍTÉS
A marhahúst vágjuk fel kb egyforma kockákra, majd tegyük a kockákat
egy – közepes méretű – hűtőzacskóba. Locsoljuk meg az olívaolajjal,
balzsamecettel, tépkedjünk bele bazsalikomleveleket, kakukkfüvet,
sózzuk és borsozzuk. (A sót elhagyhatjuk ha a diétánk úgy követeli
meg! Alaposan forgassuk össze (Ezért jó a hűtőzacskó, mert kívülről
könnyen össze lehet forgatni a kockákat úgy, hogy nem leszünk tiszta
olajosak). Hűvös helyen hagyjuk összeérni az ízeket (a legjobb ha egy
éjszakát pihen a hűtőben, és néhányszer masszírozzuk át a húsokat a páccal)
De ha nincs annyi idő, akkor legalább annyit hagyjunk ameddig a
nyársakhoz a zöldségeket előkészítjük.
ELKÉSZÍTÉS
Mossuk meg, és daraboljuk közepes nagyságúra a színes paprikákat
(kb akkorára mint a marhakockák).
Ha a paprika túlságosan vastag, kemény, érdemes egy serpenyőben
kevés olívaolajon a paprikadarabkákat megforgatni.
A sárgarépákat tisztítsuk meg, és vágjuk egyforma vastag karikákra.
És akkor a kreatív része a dolognak:
Egy hurkapálcára felváltva húzzuk rá a pácból kivett marha kockákat, a
paprikákat és a sárgarépát.
Tehetünk rá paradicsomot, de akár kemény sajtot is, ami sütés közben
ráolvad a zöldségekre és a húsra.
A kész nyársakat süssük meg (ha nincs lehetőség a szabadtéri sütésre,
a sütőben vagy éppen a serpenyőben is kiválóan elkészíthető)
Finom salátával, vagy remek körettel egy igazán fejedelmi étel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése