Marhasaslik (MINDENMENTES*, LOW CARB)

A nyár egyértelmű jele, amikor a boltok (hűtő) polcain megjelennek a különböző pácolt húsok, a sütnivaló kolbászkák (merguez) és az ínycsiklandozó nyársak (brochette). 
De egy ilyen nyárs elkészítése otthon sem nagy ördöngösség. 
Kell hozzá egy hegyes nyárs, amire kiválóan alkalmas egy hurkapálcika is. Ma már árulnak hegyes hurkapálcikát is, de a konyhai részlegeken kimondottan nyársnak való fapálcikák is fellelhetőek. 
Az pedig, hogy mi kerül rá, csak a fantáziánkon na meg persze a belőle falatozók kénye kedvén múlik. Arra érdemes figyelni, hogy a felnyársalt gyümölcsök, zöldségek sütés közben ne málljanak le a nyársról, mert akkor könnyen a parázsban végezhetik a tányérunk helyett. Ilyen pl a burgonya, ami ha megpuhul omlóssá válik. Tehát azt inkább érdemes egy alufóliába csomagolva a parázsba tenni. 
Én imádom a színes ételeket. A különböző színű kaliforniai paprikák már magában könnyű nyári hangulatot teremtenek; egy gyönyörű napot idéző sárga, egy harsány piros vagy egy mély zöld… hmmm… 

Na, ebben a tavaszias/nyárias hangulatban következzen egy ebédnek vagy vacsorának is megfelelő marinált marha nyárs: 


A low carb, és a *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz! 





HOZZÁVALÓK 


marhahús (ki melyik részét szereti, de érdemes arra törekedni, hogy a lehető legkevésbé legyen inas) 
1-1-1 színes californiai paprika 
2-3 közepes sárgarépa 
olívaolaj 
balzsamecet 
fűszernövények (bazsalikom, kakukkfű itt) 
só és bors


ELŐKÉSZÍTÉS 


A marhahúst vágjuk fel kb egyforma kockákra, majd tegyük a kockákat egy – közepes méretű – hűtőzacskóba. Locsoljuk meg az olívaolajjal, balzsamecettel, tépkedjünk bele bazsalikomleveleket, kakukkfüvet, sózzuk és borsozzuk. (A sót elhagyhatjuk ha a diétánk úgy követeli meg! Alaposan forgassuk össze (Ezért jó a hűtőzacskó, mert kívülről könnyen össze lehet forgatni a kockákat úgy, hogy nem leszünk tiszta olajosak). Hűvös helyen hagyjuk összeérni az ízeket (a legjobb ha egy éjszakát pihen a hűtőben, és néhányszer masszírozzuk át a húsokat a páccal) 
De ha nincs annyi idő, akkor legalább annyit hagyjunk ameddig a nyársakhoz a zöldségeket előkészítjük. 


ELKÉSZÍTÉS 


Mossuk meg, és daraboljuk közepes nagyságúra a színes paprikákat (kb akkorára mint a marhakockák). Ha a paprika túlságosan vastag, kemény, érdemes egy serpenyőben kevés olívaolajon a paprikadarabkákat megforgatni. A sárgarépákat tisztítsuk meg, és vágjuk egyforma vastag karikákra. 

És akkor a kreatív része a dolognak: 
Egy hurkapálcára felváltva húzzuk rá a pácból kivett marha kockákat, a paprikákat és a sárgarépát. Tehetünk rá paradicsomot, de akár kemény sajtot is, ami sütés közben ráolvad a zöldségekre és a húsra. 
A kész nyársakat süssük meg (ha nincs lehetőség a szabadtéri sütésre, a sütőben vagy éppen a serpenyőben is kiválóan elkészíthető) 

Finom salátával, vagy remek körettel egy igazán fejedelmi étel!


Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!