JUHARSZIRUPOS-TURBOLYÁS NYÚL COCOTTE-BAN

bœuf bourguignon és a pulyka ossobuco után ismét egy otthon illatát és ízét magában foglaló sütőben lassú tűzön készülő étel készült, ezúttal nyúlhúsból. Érdekes, hogy kevés nyúlból készült étel kerül az asztalra, pedig érdemes lenne odafigyelni a nagyobb fogyasztására. 
A nyúlhús magas fehérjében és esszenciális aminosavakban, ellenben alacsony zsír-, koleszterin- és nátriumtartalommal bír. A gyerekek hozzátáplálásakor például elsőként bevezethető hús, a fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára is remek választás. Alacsony nátriumtartalma miatt a magas vérnyomásban szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják. 





HOZZÁVALÓK

kb 750 gramm nyúlhús (vese és máj is)
100 gramm füstölt kockázott bacon
1 vékonyabb szál póréhagyma
2 db nagyobb gomba
2 db fehérrépa
1 szál rozmaring
10-12 szál turbolya
500 ml zöldségalaplé
4 ek juharszirup
4 ek olívaolaj
4 ek liszt
só,
6 szem rózsa bors
1 kk őrölt szerecsendió
2 db babaérlevél
2 deci fehér bor


ELKÉSZÍTÉS

A nyúlhúst mossuk meg, töröljük szárazra, és forgassuk meg egy kevés lisztben. Tegyük félre, majd egy serpenyőben pirítsuk meg olívaolajon a füstölt bacon kockákat, majd szedjük át egy szűrőlapáttal a cocotte-ba. 
A serpenyőben süssük meg a nyúlhúsok minden oldalát, majd tegyük azt is a cocotteba.
A serpenyőbe öntsük bele a fehérbort, és kezdjük el felkapargatni a lesült nyúlhúsdarabokat. Adjuk hozzá a fűszereket, a juharszirupot és az alaplevet is, majd amikor már minden értékes húsdarab feljött a serpenyő aljáról zárjuk le, majd öntsük a levet a cocotteban lévő nyúlhúsra. 
Adjuk hozzá a megtisztított és felkarikázott póréhagymát, fehérrépákat és gombát, majd szórjuk meg a tetejét a turbolyával, és lefedve tegyük a 160°Cra előmelegített sütőbe, és néha megrázogatva süssük 3-3,5 órán keresztül.


TÁLALÁS

Couscous körettel (elkészítését itt olvashatjátok), turbolyával megszórva azonnal tálaljuk!


Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!