A franciák egyik kedvelt gyors ebédje/vacsorája a quiche [ejtsd: kis]. Árulnak kisebb korongokat, nagyobb szeleteket, de egy "egész" korongot is hazavihetünk a boulangerie-ből.
Ez egy igazi egytálétel, amely elkészítése egyszerű, és fel lehet szolgálni előétel, vagy komplett ebédre, reggelire vagy esti snacknak. A nagyszerűsége a variálhatóságában rejlik.
A quiche eredetileg egy kemencében sült étel amelyben egy tésztaágyra pakolnak tejszínnel és tojással összeforgatott feltéteket amit összesütnek lepénnyé. (Általában, a tésztát elősütik mielőtt a többi összetevőt hozzáadják.)
A quichet úgy is lehetne jellemezni mint egy - általában - nyitott pie.
Bár a quiche most már egy klasszikus francia konyhai remekmű, a quiche szó a német KUCHEN, azaz torta szóból van.
A Lorraine nyelvterülten nagyon elterjedt volt (és még a mai napig is!) a német nyelv. Sokan még most is használják, az elzászi óvodákban/iskolákban oktatott nyelv, más iskolákban van, hogy a választható nyelvek között sem szerepel..
De vissza név kialakulására! A német KUCHEN "torta"t először "küche"-re módosították, majd abból lett a "kische", amely a hivatalos francia helyesírással lett "quiche".
Az eredeti a jól ismert "quiche Lorraine" volt, amely nem más mint egy nyitott pite, amit egy laktató tojás és tejszín keverékével öntenek fel az úgynevezett "migaine"nal. Majd erre kerül a lotaringiai füstölt szalonna , avagy a lardons .
Csak később alakult úgy, hogy sajt került a quiche Lorraine-re.
Ma már sok fajta quiche található: az eredeti quiche Lorraine, brokkolis, gombás, sonkás, tenger gyümölcsei (kagyló elsősorban). Ha pl Gruyère sajtot teszünk rá, akkor már "quiche au Gruyère" vagy "quiche vosgienne"-t kapunk . A "quiche alsacienne" hasonló a quiche Lorraine-hez, a különbség csak a hagymában rejlik. Az alsacienne a tarte falmbée- hez hasonlóan hagymát tartalmaz.
A tészta - vagyis az "alsó kéreg" - eredetileg kenyér tésztából készült - amit vasserpenyőkben sütöttek meg -, de azóta átalakult egy kicsit, így egy vajas vagy leveles tésztából csinálják már.
A quiche meghódította Angliát is valamikor a második világháború után, és az '50es években az Egyesült Államokban is kedveltté vált. Bár ott a francia verzóval "ellentétben" a szalonnát kis kockára vágják, nem adnak hozzá hagymát és a sodó alap is vastagabb.
És akkor a (ANTI KONYHATÜNDÉR VERZIÓ) recept:
HOZZÁVALÓK
1 csomag vajas tészta (pâte brisée)
4 deci tejszín
2 egész tojás
só, bors, őrölt szerecsendió
1 marék friss petrezselyem
10-15 deka húsos szalonna / sonka
10 deka reszelt sajt (ementali)
1 kisebb póréhagyma
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt melegítsük elő a legmagasabb hőmérsékletre (Én pizza fokozatot választottam, mert az hasonlít legjobban a kemencéhez)
Egy sütő formát vajazzunk ki
A tésztát nyomkodjuk bele a vajazott formába, majd szurkáljuk meg villával több helyen
Takarjuk le a tésztát egy sütőpapírral, és tegyünk rá valami nehezéket, és mehet is 8-10 percre a sütőbe.
Én a kuglófsütő belső részét használtam, de erre a célra tökéletesen megfelelnek a száraz hüvelyesek (bab, lencse, stb...) A sütés nem gátolja a további felhasználásukat, a tésztának pedig jót tesz a súlyuk. De árulnak kimondottan sütemények "lenyomására" alkalmas kis gyöngyfüzéreket is.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket:
Csíkozzuk fel a sonkát, és egy forró serpenyőben süssük zsírjára.
adjuk hozzá a friss petrezselymet.
A sütőből kivett tésztáról vegyük le a súlyt, és 180 C fokra csökkentett sütőben még rakom vissza kb 5 percre
Egy tálba üssük fel a tojásokat, adjuk hozzá a vékony karikákra vágott póréhagymát, borsozzuk meg és egy kávéskanálnyi őrölt szerecsendiót is hozzáadunk.
majd a petrezselymes sonkával alaposan összekeverjük
Felöntjük a tejszínnel.
És belekeverünk kb 10 deka reszelt sajtot
A kapott masszát a tésztára kanalazzuk, és elegyengetjük rajta
Majd a 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. (akkor jó, ha a beleszúrt tű/villa/kés tisztán jön ki belőle!)
5 megjegyzés:
hogy ez két részletben készül, azt eddig nem tudtam - biztos ez a titka :)
Van aki "egybe" süti. De szerintem megéri kettőben, mert így valami fenséges ...
amikor egybe sütöttem (medvehagymával, hát persze) akkor a "feltét" teljesen átitatta a tészta részt alul, ráadásul rá is sült a kerámia sütőformám aljára....így nem volt valami szép. De legalább finom volt :)
így külön viszont gyönyörűen lehetett szeletelni is, és nem sült rá a pite formára.
Próbáld meg legközelebb külön!
Nagyon guszta! :-)
Megjegyzés küldése