NARNACSOS DIÓS CSOKITORTA


HOZZÁVALÓK

10 deka narancsos étcsokoládé
12 deka vaj/margarin
3  tojás
10 deka barna cukor
10 deka durvára vágott dió
1/2 kk őrölt szegfűszeg
1/2 kk őrölt fahéj
1/4 kk őrölt kardamon
1 evőkanál vaníliaaroma
1 evőkanál narancsvirág kivonat (elhagyható!)
5  deka teljeskiörlésű liszt


kicsi vaj a forma kikenéséhez

10 deka narancslekvár
5  deka tortabevonó étcsoki
ELKÉSZÍTÉS

Egy lefedhető tálba tesszük a narancsos csokoládét felkockázva. Hozzáadjuk a vajat, és lefedve tegyük be a mikrohullámúba másfél percre. (vagy gőzfürdőben).
Kivesszük, félrerakjuk és hagyjuk langyosra kihűlni. 

A sütőt előmelegítjük 160 fokra. 
A vajat és a barna cukrot habosra keverjük a tojások sárgájával és az olvasztott csokoládéval. Hozzáadjuk a vaníliaaromát és a narancsvirág kivontatot.
Egy másik edényben összekeverjük a fűszereket, a lisztet és a vágott diót. A tojások fehérjéjét egy csipet sóval kemény habbá verve óvatosan beleforgatjuk a csokoládés masszába. 
Egy kisebb tortaformát (lehet tepsi is ha nem tortát sütünk) kivajazunk és beleöntjük a masszát. Elsimítjuk és 160C fokon kb. 25 perc alatt megsütöm (tűpróba!).

A narancslekvárt szitán áttörjük, vagy turmixoljuk, majd azonnal a sütőből kivett forró tésztára öntjük. Jól megszurkáljuk villával a süteményt, hogy minél jobban magába szívja a narancslekvárt.
A tortabevonót is a tetejére simítjuk, ha már a lekvárt kicsit beszívta (1-2 perc). 

Hívős helyre rakjuk, hogy megdermedhessen a tetején a csokoládé. 
Ha kihűlt, már szeletelhető is.

1 megjegyzés:

Kriszta írta...

Imádom az ilyet!:)

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!