KAKUKKFÜVES SÜTŐTÖK


Nagy kedvenc a sütőtök. Bár az apró talpúak ha lehet, inkább kihagynák, mi felnőttek szeretjük. Most már mindketten, mert sikerült megszerettetni Férjjel is. Nah nem volt nagy munka, csak meg kellett kóstolnia, mert mint az szokás ha az ember valamit nem szeretett egyszer, arra csípőből kijelenti, hogy "nem szeretem".  A sütőtökkrémleves mindkét variációja (sütőtök krémleves Isütőtök krémleves II ) szerencsére kerülhetett asztalra eddig is. 
A következő sütőtök recept nagyon finom, gyorsan elkészíthető és akár magában is megállja a helyét egy finom őszi/téli vacsoraként, de akár köretként is kínálhatjuk húsok mellé is.



HOZZÁVALÓK

1 kisebb sütőtök  
kakukkfű
só, bors, 
olívaolaj


ELKÉSZÍTÉS

A sütőtököt mossuk meg és vágjuk félbe. Kapargassuk ki a magjait, majd daraboljuk fel kb egyenlő darabokra. Az alsó részüket (amin állni fognak) vágjuk meg úgy, hogy egyenes legyen, vagyis meg tudjon állni rajta (ne dőljön el!).

Tegyük egy lefedhető serpenyőbe a sütőtök gerezdeket (a legjobb olyan, ami sütőbe is tehető!), sózzuk, borsozzuk, majd öntsük fel kb egy - másfél deci vízzel, szórjuk meg a kakukkfűvel, és pároljuk majdnem puhára. Ha szükséges pótoljuk a vizet!
A majdnem megsült tököket tegyük 200°Cra előmelegített sütőbe, hogy teljesen elkészülhessenek, vagyis omlóssá sülhessenek.

TÁLALÁSkor

Pár csepp olívaolajjal még igény szerint meglocsolhatjuk.


MEGJEGYZÉS

Amennyiben zöldfűszerrel készült húsok mellé kínáljuk köretként, a kakukkfű tetszés szerint lecserélhető az adott receptben szereplő zöldfűszerre (rozmaring, tárkony, stb...) hogy még jobban harmonizáljanak a főfogással.

1 megjegyzés:

Daisy írta...

Mi is szeretjük a sütőtököt köretként.
A csili-narancslé-kakukkfű is finom, meg a provanszi fűszerkeverékkel is.

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!