Nyakunkon húsvét. Ha esetleg még nincs meg a sós vendégváró, akkor nagyon ajánlom ezeket a finom, foszlós, könnyű pogácsákat.
A túlméretezett mennyiségű krumplipürének egyik legjobb felhasználási lehetősége!
Tökéletes vendégváró a locsolóknak!
HOZZÁVALÓK
300 gramm krumplipüré
130 gramm vaj
300 gramm liszt
50 gramm reszelt sajt
0,5 dl tej
1+1 db tojás
0,5 tk száraz élesztő
0,5 tk cukor
1 tk só
ELKÉSZÍTÉS
A tejet langyosítsuk meg, keverjük el benne a cukrot és szórjuk hozzá a szárított élesztőt.
A krumplipüréhez kererjük hozzá az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt, a lisztet, a tojást és a sót. Alaposan gyúrjuk össze, majd meleg helyen letakarva kelesszük meg.
Nyújtsuk ki kb 2 cm vastagra, kenjük meg 15 grammnyi olvasztott vajjal, majd hajtogassuk a következőképpen:
alulról hajtsuk középre, majd fentről hajtsuk középre, végezetól valamelyik roányból hajtsuk félbe a tésztát.
15 perc pihentetés után nyújtsuk ki, kenjük meg a maradék 15 grammnyi vajjal és ismételjük meg a hajtogatást (alulról hajtsuk középre, majd fentről hajtsuk középre, végezetól valamelyik roányból hajtsuk félbe a tésztát.)
Kapcsoljuk be a sütőt 200 °C fokra.
A hajtogatott tésztánkat nyújtsuk ki, majd egy éles késsel rácsozzuk be a tetejét, és szaggassuk ki pogácsa szaggatóval.
Tegyük sütőpapírral/szilikonlappal bélelt tepsibe, és kenjük meg egy felvert tojással. Szórjuk meg reszelt sajttal és tegyük az előmelegített sütőbe. 5 perc után vegyük vissza a hőt 180 fokra, és így süssük tovább.
1 megjegyzés:
Képzeld ma nálam is ez készült a maradék püréből.
Boldog ünnepet kívánok nektek! :)
Megjegyzés küldése