CÉKLÁS-GOJIS MINI MUFFINOK (LISZT,-GLUTÉN,-TEJMENTES, XYLITOLLAL)


A cékla a téli konyha egyik finom zöldsége, amely nem csak finom, hanem nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, B1, B2, B6 és C vitamint. Tartalmaz még vasat, nátriumot, káliumot, foszfort, jódot, kálciumot, magnéziumot. Jelentős szerepet játszik a vérképzésben, segíti a nyirokrendszer működését.
A jégcsapretekkel egyetemben jótékony hatással van az emésztőrendszerre, valamint segít a vérnyomás normalizálásában is. Vízhajtó és méregtelenítő hatása ismert, így a tisztítókúrák egyik kedvelt zöldsége. 


Ebben a finom glutén-, liszt, tejmentes, xylitollal készült süteménybe egy kis - egyebek közt - immunrendszert is erősítő goji bogyók is kerültek. 

Aki nem ismeri ezeket a kis "csoda"bogyókat, érdemes tudni róluk, hogy 19 aminosavat tartalmaznak, melyek közül 8 esszenciális, vagyis nélkülözhetetlen az élethez. Nyomelem tartalma is jelentős (21), köztük germániumot is tartalmaz, amely ritkán fordul elő élelmiszerben és amely rákellenes hatásáról ismert.
De a goji bogyó nagyon gazdag C-vitamin forrás is, 500x annyi C-vitamint tartalmaz (súly-arányosan), mint a narancs, és többet, mint bármilyen más gyümölcs. Így a világ második legnagyobb mennyiségű C-vitaminforrású gyümölcse. 


Ezek után a szép szavak után pedig következzen a recept is!






HOZZÁVALÓK

A MINI MUFFINOKHOZ
4 tojás
5 ek xylitol
2 ek étolaj
2 ek víz
400 gramm cékla
125 gramm darált mogyoró
 95 gramm darált mandula
100 gramm goji
1 csomag sütőpor
1/4 kk őrölt szerecsendió
1/2 kk őrölt fahéj

BARNA MÁZHOZ
2 ek magas kakatartalmú kakaópor
2 ek xylitol
3 ek víz
30 gramm vaj
díszítőcukorka

FEHÉR MÁZHOZ
100 gramm fehér csokoládé
díszítőcukorka


ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 180°Cra.
A gojit tegyük egy nyeles lábosba, adjunk hozzá két evőkanál forró vizet és két evőkanál olajat. Keverjük össze és 1 percig magas hőmérsékleten hagyjuk had szívják magukba a szárított goji bogyók a folyadékot. Zárjuk le a hőt alatta, és fedjük le.
A megtisztított céklához adjuk hozzá a goji bogyókat és tálas mixerben pürésítsük össze.

A tojások sárgáját keverjük habosra 3 evőkanálnyi xylitollal, majd adjuk hozzá a gojival együtt pürésített céklát, és alaposan keverjük el. Szórjuk hozzá a sütőporral elkevert darált mogyorót, a darált mandulát és  a fűszereket is, majd keverjük át, és adjuk hozzá a maradék xylitollal kemény habbá vert tojásfehérjét. Forgassuk össze, majd tegyünk egy-egy púpos teáskanálnyi masszát a kapszlival bélelt mini muffinsütő mélyedéseibe.
Előmelegített sütőben süssük kb 13-15 percig.

A csokoládémázak elkészítése:
BARNA MÁZ
Egy bögrébe tegyük a kakaóport és a xylitolt, majd öntsük fel három kanál forróvízzel. Alaposan keverjük el, majd tegyük be a microba 20 másodpercre. aLaposan keverjük át, majd keverjük bele a vajat is.
FEHÉR MÁZ
A fehér csokoládé daraboljuk fel egy bögrébe, majd adjunk hozzá két evőkanál olajat, és micróban olvasszuk meg kb 30 másodperc alatt. 

A langyosra hűlt muffinok tetejét tetejét vonjuk be csokoládémázzal, majd szórjuk meg díszítőcukorkákkal.



kb 60 db mini muffin lesz belőle

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

1 megjegyzés:

marisz57 írta...

A goji teljesen ismeretlen előttem. Mos tmár legalább tudok róla ezt-azt, hátha egyszer az utamba kerül.

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!