CITRUSOS ÉDESKÖMÉNY SALÁTA

Édeskömény, vagy ánizskapor - fennel, fenchel, fenouil – a francia és az olasz konyha egyik igen kedvelt zöldsége. Kinézetre a zeller és a hagyma keveréke lehetne, de az íze cseppet sem fogható semmihez sem.

Nyersen mind ízre, mind illatra kissé ánizsos. Leginkább gyógyhatásairól ismeretes: a magja az egyik legjobb természetes erjedés- és puffadásgátló, emésztést segítő szer. 
Görcsoldó hatása sem elhanyagolható, segíti az emésztést, a bélgázok távozását - hasfájós babák teájának egyik eleme -.

Érdemes kisebb gumókat választani, mert azok ízletesebbek, finomabbak. Olyan példányt válasszunk amin nincsenek sárgás-barna foltok, a levelei pedig legyenek frissek.HOZZÁVALÓK

1 db édeskömény
1 ek limelé
1 kk himalaya só
1 tk reszelt (kezeletlen) narancshéj
frissen őrölt tarka bors
1 kk kaporlevél
1 ek olívaolajELKÉSZÍTÉS

Az édesköményt tisztítsuk meg, - ha van, a barnás, sérült részeit is  és - az alját vágjuk le, majd vágjuk félbe, aztán megint félbe és vágjuk ki a torzsáját.

Szeleteljük hajszálvékonyra, és tegyük egy tálba. Locsoljuk meg a limelével, az olívaolajjal, sózzuk, adjuk hozzá a kaporlevelet, és alaposan forgassuk össze.
Szórjuk meg frissen őrölt tarka borssal és a reszelt narancshéjjal.Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!