HAJTOGATOTT VAJAS POGÁCSA

A kávéfüggésről már korábban ejtettem pár sort, most azt hiszem azt is töredelmesen be kell vallanom, hogy pogácsaimádók is vagyunk. Ezt is jól bizonyítja a sok pogácsa recept a blogon.
Nincs hétvége Nálunk sósság nélkül, és ez általában sós rúd vagy pogácsa. Szeretem ha hétvégére megvannak a korongocskák, mert jó megkínálni velük az éppen befutó vendégeket is éppúgy, mint egy kellemes kiránduláshoz is nagyon gyorsan becsomagolhatóak. 



HOZZÁVALÓK

250 gramm zabpehelyliszt
250 gramm fehér liszt
250 gramm vaj
250 ml creme fraiche v. tejföl
1 egész tojás + 2 tojás sárgája
1 zacskó szárított élesztő
100 ml tej
1 ek só
reszelt sajt, magkeverék

ELKÉSZÍTÉS

A kétféle lisztet tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a felkockázott szobahőmérsékletű vajat, és morzsoljuk el benne. Végül adjuk hozzá az egész és a két tojás sárgáját, a tejfölt, a sót, és az élesztővel elkevert tejet. Gyúrjuk össze, majd alaposan lisztezett deszkán (a tetejét is megszórva liszttel) nyújtsuk ki kb fél centiméteres vastagságúra, majd kezdődhet a hajtogatás: először jobb 1/3ot hajtsuk rá a közepére,majd a baloldali 1/3 következik, utána a kapott hosszú "csíkot" gondolatban hosszában megint osszuk fel három részre. Először a felső 1/3ot hajtom le, végezetül az alsó egyharmadot a közepére. A kapott "kockát" megint nyújtsuk ki, majd újból hajtogassuk meg.
Fedjük le egy ruhával, majd háromszor ismételjük meg, a hajtogatások között  pihentessük 20-25 percig. 
Végül nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, kenjük meg a tetejét tojásfehérjével és szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal és/vagy magokkal,  és pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. 
200°C-os sütőben 15-20 perc alatt (igény szerint) süssük készre.

Másnap is finom, omlós marad! (már ha marad...)


Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!