GNOCCHI - VARIÁCIÓK EGY RECEPTRE


Gnocchi [ejtsd: nyokki], vagyis olasz krumplinudli az olasz konyha egyik remekműve. Az olasz gnocco szó amellett, hogy azt jelenti, gombóc, nudli, ostoba emberre is utalhat.  
A gnocchi igazi római  "felfedezés". Bár az olaszországi étlapokon egytől-egyig fellelhető, mégis Rómában számít manapság ritkaságnak.
A régi Rómában csütörtökön, Jupiter napján fogyasztották. Az "igazi" régies éttermek mind a mai napig nagy táblákon hirdetik:  Giovedi gnocchi, azaz csütörtökön krumplinudli.

A gnocchi nagyobb múltra tekint vissza mint a "sima" pastak, hiszen az elkészítéséhez kevés eszközre volt szükség.
Viszont ezáltal több is... A tésztafélék alapvetően liszt és víz keverékéből állnak, a gnocchi ebben az értelemben több, mivel általában tartalmaz valamilyen plussz összetevőt, amit a pasta sosem. Manapság ez a plussz, legáltalánosabban a burgonya - ebben a formájában a gnocchi nagyon hasonló a magyar krumplinudlira. De a hozzáadott plussz lehet  búzadara is, de a tradícionális olasz receptekben kevernek bele tököt, spenótot, gombát és sáfrányt is.


Bármilyen szósszal, körítéssel tálalhatjuk, de a rómaiak legszívesebben egyszerűen csak vajjal vagy sugoval, és parmezánnal fogyasztják.
Sugonak nevezik az olaszok azt, amit mi mártásnak, szósznak, vagy ragunak neveznénk. Ez lehet egészen egyszerű paradicsommártás, lehet húsos, lehet halas, gombás, sajtos és még ki tudja hányféle...

GNOCCHI ALAPRECEPT
80 deka burgonya
30 deka teljes kiőrlésű liszt
1 deci tej
2 egész tojás
1 tk só


ELKÉSZÍTÉS
1. A burgonyát mossuk majd főzzük meg.

2. A főtt burgonyát tisztítsuk meg még forrón, majd törjük át. Adjuk hozzá a meglangyosított tejet, a lisztet, a tojást és a sót, és gyúrjuk alaposan össze!

3. A tésztát sodorjuk hüvelykujjnyi vastagságú hengeres rudakká, melyeket vágjunk 1-1 cm hosszú darabkákra!


4. A sodratokat avagy nudlikat magunktól "ellökve" tenyérrel sodorjuk meg!


És akkor jöjjenek a gnocchik elkészítése:

ELŐÉTELKÉNT


GNOCCHI - gruyère sajttal és tejszínnel
A gnocchikat tegyük egy süthető kis tálkába, majd öntsük fel tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg reszelt gruyère sajttal.
A sütőt kapcsoljuk grillre fokozatra, és 8-10 perc alatt süssük készre!


GNOCCHI - paradicsommal és pestoval

A gnocchikat tegyük egy süthető kis tálkába, adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejet, egy evőkanál pestot. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá 4-5 félbevágott koktélparadicsomot, majd szórjuk meg reszelt gruyère sajttal.
A sütőt grillre kapcsolva  8-10 perc alatt süssük készre.



GNOCCHI - gruyère sajttal és sonkával 
A gnocchikat tegyük egy süthető kis tálkába, majd locsoljuk meg 2-3 evőkanál tejjel, borsozzuk, adjuk hozzá a sonkát és a félbevágott koktélparadicsomot. Sütés előtt szórjuk meg reszelt gruyère sajttal.
A sütőt grillre kapcsolva 8-10 perc alatt süssük készre.




FŐÉTELKÉNT

FŐTT GNOCCHI PARMESANNAL
Ebben az esetben bő sós vízben főzzük ki a sodratokat, ahogy a tésztákat általában. A szűrés pontos pillanatának megállapítása nem kíván mesteri érzéket. Amint a nudlik a felszínre bukkannak, már készen is vannak.
A "legelőkelőbb" tálalása barna vajjal és parmesannal, a hétköznapi pedig az in bianco (fehéren), azaz vajjal és parmezánnal. De bármilyen más szószt önthetünk rá, a bolognaitól, a bazsalikomos paradicsomszószon keresztül a négysajtos (quattro formaggi) mártásig. Nekem a személyes kedvencem a pestos változat.


SERPENYŐBEN SÜLT GNOCCHI
Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat, majd süssük aranybarnára a gnocchikat. 





Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!