Bár a fekete kagyló nem kimondottan francia étel, szívesen fogadják azért a franciák is. A kagylók "hazája" Belgium. Ha Belgium, akkor természetesen szinte mindenki rávágja, hogy: sör. De ha étel, akkor viszont a Moules Frites (ejtsd: mull fritt) vagyis a feketekagyló sült krumplival.
A kagylóval viszont nem árt óvatosan bánni, mert rossz napokat is szerezhetünk vele magunknak, ezért is nagyon fontos, hogy csak a "jó" kagylókat főzzük meg.
Többféle módon készítik: van tejszínes, fehérboros, sörös, currys... Nekünk a legjobban a "sima" fehérboros ízlik.
A low carb, és a *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!
Halas stand Dél-Franciaországban (Valras-Place)
ELŐKÉSZÍTÉS
A kagylókat válogassuk át, amelyik törött, vagy büdös azt dobjuk ki. A megmaradt kagylókat folyó hideg vízzel jó alaposan mossuk át, (körömkefével meg is súrolhatjuk őket.)
Azokat a kagylókat, amelyek nem csukódnak össze egyből kukába dobjuk. A "kis résnyire" nyitva lévőket ütögessük a mosogató falához. Ilyenkor ha "megijed", egyből becsukja magát. Ha már "nem él", akkor nyitva marad, és mehet a kukába (a kagylót csak élő állapotban lehet bedobni a zubogó "szószba"). A megmosott kagylókból a beleragadt hínárokat és egyéb "szálakat" húzzuk ki.
HOZZÁVALÓK
fekete kagyló (fejenként kb 500 gramm)
egy fél üvegnyi fehér bor
vékony szál póréhagyma
egy vastag zellerszár
só, bors
petrezselyem
Fedő alatt 6-7 perc alatt főzzük meg. Akkor jó, ha az edényben lévő kagylók kinyíltak. Legalábbis nagy többség. Amelyikek nem nyílnak ki, azok mennek a szemétbe.
Nagyon finom hozzá pl egy Sylvaner.
vékony szál póréhagyma
egy vastag zellerszár
só, bors
petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS
Öntsünk egy nagy edénybe kb egy fél üvegnyi fehér bort, majd egy kevés vízzel együtt forraljuk fel. Adjuk hozzá a felkarikázott póréhagymát és a felvágott zellerszárat (kb akkorára darabolom, mint a nagyujjam ujjperce). Sózzuk, borsozzuk (vagy spec. kagylófűszert adok hozzá). Otthon (Mo-n) Kotányis halfűszert tettünk bele, és nagyon finom lett. Adjunk hozzá egy csokor apróra vágott petrezselymet is.
Amikor már rotyog, mehet bele a megmosott és tisztított feketekagyló, keverjük meg és fedjük le.
Fedő alatt 6-7 perc alatt főzzük meg. Akkor jó, ha az edényben lévő kagylók kinyíltak. Legalábbis nagy többség. Amelyikek nem nyílnak ki, azok mennek a szemétbe.
A kagyló evése: az első kagyló húsát villával vegyük ki. Utána ezt az üres kagylót fogjuk "evőeszközként" használni.
A belgák frittes-t (fritt) kínálnak hozzá.
A speciális frittes krumplit (de igazából másmilyennel is lehet) mossuk meg. Pucoljuk meg és vágjuk vastagabb hasábokra. Kisebb adagokban félig süssük meg, majd szedjük egy papírtörlővel bélelt tálra. Mehet az olajba az újabb adag krumpli. Tálalás előtt rakjuk vissza az első adagot, és süssük világosra. Vegyük ki, majd a többi adagot is süssük meg.
Az ezzel a "módszerrel" sütött krumpli egy kicsit olyan, mintha kívülről sült, belülről pedig főtt lenne.
Nagyon finom hozzá pl egy Sylvaner.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése