Szeretem a karácsonyt. Az ízek, az illatok, a fények... A fahéj nagy kedvenc nálunk alapból is, de ebben az időszakban főleg. És az almához, narancshoz... egyszerűen mennyei.
Ha pedig még gyorsan is elkészül a finomság azt hiszem külön jó pontot érdemel.
A batyuk készítésekor érdemes arra figyelni, hogy becsomagoláskor alaposan tekerjük be a tésztába az almákat. Sehol se maradjon lyukas, mert süléskor kifolyhat belőle a finom fahéjas alma leve.
Megfelelő leveles tésztából készítve a glutén-, és laktózmentes diétákban fogyasztható!
HOZZÁVALÓK
8-10 kisebb alma
1 csomag leveles tészta
50 gramm vaj (laktózmentes)
50 gramm dió
50 gr barna cukor
2 evőkanál vanília aroma
1 tk fahéj
1 tojás sárgája
1 tk tejszín (laktózmentes)
ELKÉSZÍTÉS
Az almákat pucoljuk meg, majd vágjuk ki a magházukat.
Egy tálban keverjük össze a vajat, az aprított (darált) diót, barna cukrot, a vanília aromát és a fahéjat.
Az almák mélyedéseibe töltsük bele a tölteléket, majd az összeforgatott és így kapott "egész almákat" tegyük egy kb 10x10 centiméteres leveles tészta négyzet közepére. Csomagoljuk össze kis batyukat készítve, majd tegyük egy kivajazott hőálló tálba. Kenjük meg a tojássárgája és tejszín keverékével és 180℃-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt süssük készre.
Egy tálban keverjük össze a vajat, az aprított (darált) diót, barna cukrot, a vanília aromát és a fahéjat.
Az almák mélyedéseibe töltsük bele a tölteléket, majd az összeforgatott és így kapott "egész almákat" tegyük egy kb 10x10 centiméteres leveles tészta négyzet közepére. Csomagoljuk össze kis batyukat készítve, majd tegyük egy kivajazott hőálló tálba. Kenjük meg a tojássárgája és tejszín keverékével és 180℃-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt süssük készre.
TÁLALÁS
A megsült almás batyuk tetejét szórjuk meg fahéjas porcukorral, és azonnal tálaljuk.
1 megjegyzés:
ez fantasztikusan néz ki... meg fogom próbálni. Szeretem az ilyen egyszerű recepteket. köszi, szia!
Megjegyzés küldése