KARÁCSONYI PULYKA

Az adventi szigorú böjtölés után mindenkinél más kerül az ünnepi asztalra, kezdve a vadkantól a libáig. Persze ezt is az emberek anyagi helyzete nagyban meghatározza, mindenesetre a liba népszerű étel volt régebben is. A pulyka csak az 1520-as évektől terjedt el Európában, miután a spanyolok behozták az újvilágból.  Mint sok helyen, Franciaországban az egyik legnépszerűbb karácsonyi főétel a gesztenyével töltött pulyka. Ezt követi egy jellegzetes dessert, a "Buche de Noël", vagyis egy fatörzs nevű ünnepi édesség mellett . A franciáknál egyébként nem a Jézuska, hanem a Père Noël, vagyis karácsonyapó hozza az ajándékot. 

És akkor álljon itt egy francia gesztenyés pulyka recept aszaltszilva mártással és gesztenyés muffinnal:




HOZZÁVALÓK
1 "bébi"pulyka (4-5 kilós)
10 dkg só

egész tarkabors
2-3 babérlevél

5-6 liter víz
3-4 fej fokhagyma
friss rozmaringág
10 dkg vaj 
2-3 evőkanál méz

Gesztenyés muffinhoz:
2 szikkadt zsemle
2 dl tej
3 evőkanál cognac
1 konzerv natur gesztenye konzerv (25-30 deka kb)
4 tojás
2 evőkanál étkezési keményítő
só 
frissen őrölt bors
1 tk őrölt szerecsendió

Aszalt szilva mártáshoz:
10 dkg aszalt szilva
5 dl száraz vörösbor (a legjobb ha ugyan az, mint amit a pulykához is kínálni fogunk)
2 evőkanál méz
½ kk őrölt gyömbér
½ kk őrölt fahéj
10 dkg vaj

ELŐKÉSZÜLET

Előző nap előkészítem gyorsan a pulykát: az üres fazékba beleszórom a sót, hozzáöntök kb fél liter forróvizet (vízforralóban szoktam felforralni), ezzel feloldom benne a sót. Majd beleteszem a pulykát, és jönnek a kissé megnyomogatott fokhagyma-gerezdek, pár szem tarkabors és a 2-3 darab babérlevél. (azért kell kissé megnyomogatni őket, hogy erősebben kijöjjön az íze). Ezután annyi vizet töltök rá, amennyi teljesen ellepi a pulykát,és így elteszem hűvös helyre a másnapi használatig.
Mivel általában nagy helyet foglal, Én nem a hűtőbe teszem, hanem lefedem és megy a garázsba.

ELKÉSZÍTÉS

Az elkészítés napján elég korán előmelegítem a sütőt 220 fokra. Előveszem a pulykát, lecsöpögtetem, megtörölgetem, és megvárom, amíg szobahőmérsékletűre melegszik. Amíg várom, berakom a hasába a rozmaringágakat és késsel megszurkálva melerakom a húsába a negyed fokhagymagerezdeket. Ha kész,  zsineggel összekötöm a lábait, valamint a szárnyait a törzséhez, és mellével lefelé beleteszem egy nagy tepsibe, és letakarom lazán alufóliával. 
30 percig sütöm, majd leakom 120 fokra, és 8 órán át hagyom, hogy ropogósra süljön. (nah ezért kell elég korán elkezdeni ha ebédre akarjuk!) 
A vajat szobahőmérsékelten hagyom megpuhulni, majd összekeverem a mézzel. Ezt a még elég sápatag pulykárra kenem, és visszaállítom a sütőt 220 fokra, és amikor jó forró, visszatolom a megkent pulykát még 20-30 percre, hogy szép színt kapjon.Ha kész, kiveszem, lefedem egy nagy darab alufóliával, és minimum 20 percen át így hagyom.
 Amíg pihen a pulyka, megsütöm a gesztenyés muffint.
A sütő előmelegítem 200 fokra. 
Felvágom apróbb darabokra a szikkadt zsemléket, majd beáztatom őket a tej és a cognac elegyébe. A gesztenyéket botmixerrel felaprítom, majd hozzáadom a beáztatott zsemléhez. Hozzáadom a tojásokat,  az étkezési keményítőt, a szerecsendiót, sózom, borsozom, majd 30 percig sütjük.

Az aszaltszilva-mártáshoz Először minden hozzávalót sűrűn kevergetve összefőzök egy kisebb edényben, aztán ha a szilva már puha, botmixerrel összepürésítem. A kézmeleg mártáshoz dobókockányi adagokban apránként hozzákeverem habverővel a vajat. 


Joyeux Noël et Bonne Année! 

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!