MONT SAINT-MICHEL


































A crêpe [krepp] készítése: egy adag vékony folyékony tésztát egy megfordított forró serpenyő aljára öntjük, vagy lapos kör alakú főzőlapra. A tésztát egyenletesen eloszlatjuk a felületen - sokszor a megfelelő spatula segítségével.
A crêpes-ek közül megkülönböztetünk édeset, és sósat.

Ha sós, akkor a töltelékünk lehet: sajt, spárga, sonka, spenót, tojás, lecsó, gomba, articsóka (egyes régiókban), valamint a különböző húsipari termékek is kerülhetnek bele.

Ha édes, akkor lehet desszertként fogyasztani. Ezeket különböző édes töltelékekkel tölteni, általában még édes öntetek is kerülnek rá. A legelterjedtebb a nutella-s, a cukros (granulált vagy por), juharszirup, citrom levét, tejszínhab, gyümölcs (kenhető), puding, és szeletelt bogyós gyümölcsök.


 
crêpes választék 

A crêpes különösen népszerű egész Franciaországban. A különböző régiókban crêpekben közös összetevők között lisztet, tojást, tejet, vajat, és egy csipet sót. A crêpes-nek általában két típusa van: az édes palacsinta (crêpes sucrées) búzából készült lisztből van és enyhén cukrozott, a másik a sós galette (crêpes salées) amely hajdina lisztből készül, és édesítés nélküli. A hajdina lisztből készül tészta glutén-mentes, amely lehetővé teszi, hogy a glutén- allergia vagy intoleranciában szendvedők is ehetnek ilyen crêpes-t


Mille crêpes

Mille crêpes egy francia "torta", amely több réteg crêpes-ből készül. A nevében szereplő "mille" ("mil"): jelentése (fr) "ezer", ami a több crêpes rétegre utal.

Crêpes fajták:

A francia és a belga crêpes: a crêpes suzette. A crêpes kevés reszelt narancs héjat és likőrt (általában Grand Marnier) tartalmaz, amelyet felszolgálást követően meggyújtanak.

Cseresznyés Kijafa crêpes is gyakori: hagyományos crêpes-alappal készítik, de tele van párolt cseresznyével egy Kijafa boros mártással.

Hollandiában néhány ember a crêpes tésztába szalonna darabokat is tesz.

A crêperie: 

lehet olyan étterem/bódé, ahonnan elvihető a crêpes, amolyan gyorsétterem módon akár utcai kiszolgálással, vagy esetleg egy hivatalos beülő étterem vagy kávézó.



Crêperie (MONT-SAINT-MICHEL)



Crêperie a legjellemzőbb Bretagne-ben Franciaországban, de crêperie-k Franciaország szerte is elterjedtek. Ezen túl nem csak Európában, hanem Japánban, Thaiföldön, Dél-Korea, Dubai, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Új-Zéland, Szaúd-Arábia , Egyesült Arab Emírségek, Katar, Kanada, és a dél-amerikai országokban, mint Kolumbia.

A crêpes-nek Franciaországin kívül is megvan a helyi megfelelője:

Görög: κρέπα krepa
Norvég: pannekake
Lengyel: naleśniki
Bosnyák: palačinka
Román: clătită
Albán: Krep, palaçinka
Litván: Lietiniai blynai
Lett: pankūka
Orosz: блины bliny
Svéd: pannkaka
Ukrán: налисники nalisniki "
Finn: ohukainen is lätty, lettu vagy räiskäle
Feröer: pannukaka
Magyar: palacsinta
Izlandi: pönnukaka
Szlovák: palacinka
Cseh: palačinka
Montenegrói: palačinka
Szerb: палачинка / palačinka
Bolgár: палачинка


És álljon itt egy recept:

  • 250g de farine
  • 4 oeufs
  • un demi-litre de lait
  • 1 pincée de sel
  • 50 grammes de beurre
  • 1 sachet de sucre vanillé
  • 1 cuillère à soupe de rhum (5 cl)

  • 250 gramm liszt
  • 4 tojás
  • fél liter tej
  • egy csipet só
  • 50 gr vaj
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 ek rum

4 megjegyzés:

Hobbiszakács írta...

Köszi a leírást - régóta tervezem a Mont S-M meglátogatását, de valahogy mindig elkerülöm.

Nem vagyok "palacsintás" - de valahol azt olvastam, hogy a crêpes és a palacsinta nem teljesen ugyanaz. Lehet, hogy tévedek, de igérem, hogy utánanézek. Abban biztos vagyok, hogy a palacsinta-hozzávalók között tekintélyes mennyiségű szódavíz vagy ahhoz hasonló adalék (hadd legyen ez meglepetés) is szerepel.
:-)

ChezSandra írta...

A magyar verzióban valóban szódavíz van. (Bár nagymamás is csak tejjel csinálja!)

De a magyar palacsinta hasonlít a legjobban a crêpes- hez!

Cafe Cinnamon írta...

Annyira szép lehet ez a hely, úgy szeretném egyszer megnézni! És a hajdina lisztes palacsintát ott, helyben megkóstolni! Szeretem a hajdinás dolgokat!
Na, addig is, amíg nem jutok el ide, marad a Nyugatinál a bretagneüi palacsintázó...

ChezSandra írta...

Gyönyörű is, és meg kell néznie ezt mindenkinek!

Sajnos nem a legjobb időnk volt, de megbeszéltük, hogy nyáron ragyogó napsütésben visszatérünk ;)

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!