LEVENDULÁS-ROZMARINGOS TŰZDELT OMLÓS BÁRÁNYCOMB (MINDENMENTES*, LOW CARB)

Még tavaly egy családi összejövetelre sütöttem ilyen levendulás rozmaringos fokhagymás báránycombot, amelyre máig is csorgó nyállal emlékeznek a gyerekek. 

Soha nem láttam őket annyira motiváltnak a terítésre, mint mikor a sült elkészült. Így gondoltam kedveskedek nekik, és ismét készítek ilyen sültet. 
A titka, hogy minimum előző este, – de nyugodtan lehet akár 2 nappal korábban is – elő kell készíteni! 

Nagyon egyszerű, elronthatatlan, és nem is kell hozzá sok hozzávaló! A lényeg, hogy megfelelő ideig süssük a sültet, se véres ne legyen, se pedig száraz!  

Akkor lesz igazán omlós a báránycombunk, ha először 220°C-on sütjük fél órán keresztül, majd 450 grammonként számolva 20 percet 180°C-on! (Nálam most először 220°C-on sült fél órán keresztül, majd mivel 1800 grammos volt a hús, így a 450 grammos szabállyal számolva még 4×20 perc sütés kellett még!) Ha hozzájutunk levendulához, azt is nyugodtan beletűzdelhetjük a fokhagyma és a rozmaring mellé, de ha nincs, hát nincs, nyugodtan el is hagyható! 

Családi összejövetelek, de akár húsvét legkedveltebb báránysültje lehet! Arról nem is beszélve, hogy mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, tej-, tojásmentes diétákban is fogyasztható, így jó megoldása lehet a különböző allergiák összehangolásának!





HOZZÁVALÓK (4 főre) 


1 közepes báránycomb (1,8 kiló) 
1 rozmaring ág 
4-5 gerezd fokhagyma 
1 dl olívaolaj, 
1 kk só, 
1/2 kk frissen őrölt tarka bors 
1/4 kk őrölt szerecsendió 
levendulaméz 
levendula (elhagyható!) 



ELŐKÉSZÍTÉS 



A fokhagymákat tisztítsuk meg, majd vágjuk négybe, a rozmaringágat pedig kb 2-3 centis darabokra. A báránycombba egy éles kés segítségével szúrjunk lyukakat, és tegyünk bele a 1-1 fokhagymagerezdet, rozmaringdarabot és a levendulát. Alaposan tűzdeljük meg, hogy sülés közben még jobban át tudja járni a hús ízét ez a három fantasztikus fűszer. Az olívaolajat keverjük el a fűszerekkel, majd alaposan dörzsöljük be vele a combot. Fedjük le alufóliával, és tegyük hűtőbe sütésig. (Minimum egy éjszaka kell az igazán finom ízhez!) 



ELKÉSZÍTÉS 



Mielőtt megkezdenénk a sütését, előtte fél órával vegyük ki a hűtőből. Tegyük egy tepsibe, öntsünk alá kb 2 deci vizet, és a  220°C-ra előmelegített sütőben süssük fél órát. Vegyük vissza a hőmérsékletet 180°C-ra, majd a fent leírt módon számoljuk ki a még hátralevő időt! Fél  órával az elkészülte előtt vegyük le róla az alufóliát, kenjük le a levendulamézzel, és így süssük készre! Tálalás előtt lefedve hagyjuk negyed órát pihenni! 

Köretnek párolt zöldséget, főtt burgonyát kínálhatunk! 






Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!