FRANCIASALÁTA TÖLTÖTT (KASZINÓ) TOJÁSOKKAL


Érdekes, hogy a francia saláta - bár a neve nem ezt mutatja - magyar étel ... Eredetileg a maradékokból készült, amiket a szakácsok már nem tudtak volna mihez felhasználni. Franciországban nem is ismerik, vagyis valami hasonló van, de azt inkább orosz salátának hívják. Több olyan fogásunk is van, amelynek semmi köze sincs az elnevezéséhez, a franciák konkrétan dobnak egy hátast, ha meghallják, hogy ez a majonézes massza állítólag tőlük származik.

A magyar eredetet bizonyítja többek között az is, hogy az igazi franciasaláta maradékokból és melléktermékekből készül, ehhez "primőr alkatrész" szinte nem is használható fel. Máskülönben viszont nincs aranyszabály. Mindenből lehet franciasaláta, bár azért annyi minden receptben fix, hogy zöldborsó, illetve majonéz elengedhetetlen az elkészítéséhez.

Szintén elmondható, hogy a magyar konyhakultúrában a franciasaláta sok esetben mindenféle hidegtálas készítmény alapja, erre lehet rá - vagy mellé - rakni a kaszinótojást , a töltött tojás-variációkat (amit sokszor jó vastagon vonnak be aszpikkal (Én ezért kevésbé rajongok személy szerint)), a tormahabbal töltött gépsonkát, körözöttel töltött trappista sajtot és a többi tradicionális nyalánkságot, hogy hazánk gasztronómiájának fényét még tovább növeljék másod-, illetve sokadrangú szakácsversenyeken. 

És akkor a recept:
Hozzávalók:.
Tartármártáshoz:
4 dl tejföl
2 dl majonéz
kiskanál mustár
kiskanál porcukor
csipetnyi só
csipetnyi fehér bors

Zöldségek:
1 kilo fagyasztott mexikói zöldségkeverék
1 alma
1 krumpli
3-4 csemegeuborka

Ahogy készítem:
A tejfölt a majonézzel összekeverem, hozzákeverem a mustárt, a porcukrot, a csipetnyi sót és fehérborsot. (Így meg is lesz a tartár mártás.) 
Kifőzöm a fagyasztott zöldségkeveréket sós vízben. Franciaországban nem találtam ilyen zöldségkeveréket, így vagy fagyasztott zöldborsó-babyrépa keveréket veszek és teszek hozzá kukoricát, vagy pedig a zöldbabos változatot. 
Felteszem főni a tojásokat is. Amíg elkészül, megpucolom a krumplit, és amíg a zöldségek főnek egy másik edényben azt is megfőzöm. Amint kész és már ki is hült, belekeverem a tartárba az apróra vágott savanyú uborkával és - a hámozott - almával és a zöldségkeverékkel együtt.
A megpucolt tojásokat félbevágom, a sárgájukat egy kis tálba teszem, villával áttöröm. Hozzákeverek egy minimális majonézt, sózom, borsozom, és vissztöltöm a tojásokba. 
A kész salátára pakolom őket, és beteszem a hűtőbe. Két-három napig nyugodt szívvel fogyasztható magában vagy köretként is.

2 megjegyzés:

Ildy írta...

Hehe:) Vicces kép, én cicikre asszociáltam első ránézésre:)

ChezSandra írta...

:))

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!