STEAK

Nagy-nagy családi kedvencünk. Még a "kis"fiunk is szereti (az adagja min. 1 közepes szelet).
Én vallom, hogy vannak olyan ételek, amiket csak férfiak készíthetnek. Többek között ez is ilyen. Úgyhogy Nálunk a két pasi készíti. 

Egy teflonserpenyőt felforrósítanak, majd belehelyezik az előzőleg megmosott és szárazra törölt marhaszeleteket. Mindkét oldalukat kérgesre sütik, majd FAKANÁLLAL kissé megnyomkodva a belsejét közepesre sütik.
Mi felnőttek mustárral szeretjük, a gyerkőc ketchup-ba "tunkolva". Köretként madársalátát, zöldségeket eszünk hozzá.
Steakek sütése


Hát először is: mi az a steak? Gyorsan megsütött szép darab hús, eredetileg csak marha, manapság már disznó, bárány és egyéb hús, esetleg hal (tonhal, cápa) is lehet. A lényeg, hogy steaknek nevezünk minden szakszerűen vágott hússzeletet, tehát nem csak vesepecsenyéből szelt húsokat.
Karajból, combból is készíthetünk steaket, sőt egyes csontos hússzeleteket is így nevezünk, mint pl. a porterhouse-steaket.
Eredetileg a "szép darab hús" anatómiai származása szerint lehet bélszín, hátszín vagy T-Bone steak, rumpsteak, filet, stb.. Különböző országokban másképp vágják, darabolják a húsokat. Másképp Olasz- vagy Németországban, egész másként Amerikában.

Magyarországon rendesen vágott steaket találni sajnos nehéz, az úgynevezett T-bone steak pedig hentestől szinte beszerezhetetlen, hiszen nálunk nem úgy darabolják a húst, hogy a csonton rajta legyen a bélszín és a hátszín is (ez ugyanis a T-Bone vagyis a t-csont lényege).

Sajnos nem csak a darabolás miatt nehéz megfelelő steak-et találni: a másik probléma, hogy a hazánkban kapható marhahús nem mindig alkalmas a frissen sütésre, ehhez ugyanis gyorsan növő húsmarha kellene, amely hamar eléri a megfelelő nagyságot, így méretes, de még kellően gyenge marad a husa.

A marhasült általában akkor jó, ha belül piros vagy rózsaszín.


A ramsteaket mindkét oldalukon 3-3 percig süssük. Ekkor sülnek rózsaszínűre.
A borjúkarajt (1) mindkét oldalán 6 percig süssük. 

A sertéskarajt 5-6 percig süssük (2), a borjúszeletet (3), mindkét oldalán 4-4 percig, a medallionokat (4) 3-3 percig, a báránykarajt(5) szintén 3-3 percig süssük.

Tipp:
- Ha egyszerre több hússzeletet sütünk ki, vágjuk ezeket egyforma vastagságúra.
- Steaket csak olyan serpenyőben süssünk, amely alja egyenletesen veszi fel, és adja le a hőt.
- Ha olajban pácoljuk a steakeket, kipróbálhatjuk mogyoró-, dió-, olíva- vagy mandulaolajban pácolni, ezáltal különleges zamata lesz a húsnak.
- A steaket mindig frissen süssük.

- Minden steaket, mindkét oldalán rövid ideig, nagy lángon pirítsuk meg. A hús felületén így rögtön kicsapódik a fehérje, és ízletes bevonatot képez.


A hússzeleteket különböző ideig süthetjük. Ilyen lesz egy 200g-ossteak, ha pirítás után mindkét oldalát csak 1-1 percig sütjük (bal kép) Az ilyen húsra mondják, hogy angolosan sült. A profi franciául „saignant”-nak, angolul „rare”-nek nevezzük. 

A következő steak (középső kép) mindkét oldalán pontosan 3 percig sült. Az ilyen szelet franciául „point”, angolul „medium” (félig átsült). Belseje pirosas-rózsaszín. A legtöbben így szeretik. 

A teljesen átsült steak (jobb kép) mindkét oldalát 5 percig süssük. Az ilyen steak angolul „welldone” (átsült), franciául „bien cuit” (jól megsült). 

A steakek kedvelői nem szeretik a teljesen átsült húst, mert túl száraznak találják. A fent ismertetett sütési módok között is vannak még módozatok. A „rare” és a „medium” között van a „medium-rare”,amit 2-2 percig süssünk, a „medium” és a „welldone” között, pedig a „medium-well”, amit 4-4 perc mindkét oldali sütés után érünk el.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!