Brochette de Bœuf


A tavasz egyértelmű jele, amikor a boltok (hűtő) polcain megjelennek a különböző pácolt húsok, a sütnivaló kolbászkák (merguez) és az ínycsiklandozó nyársak (brochette). De egy ilyen nyárs elkészítése otthon sem nagy ördöngösség. Kell hozzá egy hegyes nyárs, amire kiválóan alkalmas egy  hurkapálcika is. Ma már árulnak hegyes hurkapálcikát is, de a konyhai részlegeken kimondottan nyársnak való fapálcikák is fellelhetőek.
Az pedig, hogy mi kerül rá, csak a fantáziánkon na meg persze a belőle falatozók kénye kedvén múlik.

Arra érdemes figyelni, hogy a felnyársalt gyümölcsök, zöldségek sütés közben ne málljanak le a nyársról, mert akkor könnyen a parázsban végezhetik a tányérunk helyett. Ilyen pl a burgonya, ami ha megpuhul omlóssá válik. Tehát azt inkább érdemes egy alufóliába csomagolva a parázsba tenni.

Én imádom a színes ételeket. A különböző színű  kaliforniai paprikák már magában könnyű nyári hangulatot teremtenek; egy gyönyörű napot idéző sárga, egy harsány piros vagy egy mély zöld... hmmm... 

Nah, ebben a tavaszias/nyárias hangulatban következzen egy ebédnek vagy vacsorának is megfelelő marinált marha nyárs:

Hozzávalók:
marhahús (ki melyik részét szereti, de érdemes arra törekedni, hogy a lehető legkevésbé legyen inas)
1-1-1 színes californiai paprika  
2-3 közepes sárgarépa
olíva olaj 
balzsamecet 
fűszernövények (bazsalikom, kakukkfű itt) 
só és bors

Elkészítés:
Először is elkészítem a marhapácot egy tálban, egy kis olívaolajjal, balzsamecettel, fűszernövények és borssal (a só nem szükséges)
A marhahúst kb egyforma kockákra vágom, majd hozzáadom a pácot.  Jól összekeverem és hűvös helyen hagyom összeérni az ízeket (a legjobb ha egy éjszakát pihen a hűtőben)
De ha nincs annyi idő, akkor legalább annyit hagyjunk ameddig a nyársakhoz a zöldségeket előkészítjük.

Megmosom, és közepes nagyságú darabokra vágom a színes paprikákat (kb akkorára mint a marhakockák).
Ha a paprika túlságosan vastag, kemény, érdemes egy serpenyőben kevés olíva olajon a paprikadarabkákat megforgatni.
A sárgarépákat is megmosom, és felkarikázom.
És akkor a kreatív része a dolognak:
Egy hurkapálcára felváltva ráhúzom a pácból kivett marha kockákat, a paprikákat és a sárgarépát. 

Tehetünk rá paradicsomot, de akár kemény sajtot is, ami sütés közben ráolvad a zöldségekre és a húsra.

A kész nyársakat megsütöm (ha nincs lehetőség a szabadtéri sütésre, a sütőben vagy éppen a serpenyőben is kiválóan elkészíthető)

Finom zöldsalátával egy egy pohár rosé borral igazán fejedelmi étel






Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!