KÓKUSZ ÉS MANDULA GOLYÓK

A kókuszgolyó talán az egyik leg"alapabb"nak mondható édesség, amit már kisgyerekek is örömmel gyúrnak össze, és készítik a golyócskákat. Egyszerű, gyors, sütés/főzés nélkül készíthető  - de ellenállhatatlanul tészta-megcsipkedős - édesség. Nálunk legalábbis ha az készül, sorban tűnnek fel a kisebb nagyobb kezek a tál körül bele-bele kóstolgatni a tésztába.

Én nagyon szeretem a kókuszos dolgokat. Férjem sajnos kevésbé rajong értük. De hogy ne kelljen egyikünknek sem lemondani a kedveléséből, azért a fele adagot kókuszreszelékbe szoktam forgatni a másik felét pedig apróra zúzott mandulával. A mandula szeletkéket szoktam még apróra klopfolni - vagyis helyesbítek, nem Én, hanem ez egy remek elfoglaltság a kis kuktámnak...

Az alaptésztát kétféleképpen szoktam elkészíteni: meggylével vagy kávéval. A kezdőlépések ugyanazok, a befejezése is. 
Sajnos Nálunk viszonylag ritkán készül, mert itt kint Franciaországban nincs a a jó kis magyar háztartási keksz. De majd felfedezem, hogy mivel lehetne helyettesíteni...



És a recept:

HOZZÁVALÓK

50 dkg háztartási keksz
10 dkg vaj
2 evőkanál kakaó
20 dkg porcukor
kókuszreszelék / apróra zúzott mandula

meggybefőtt leve / kb 2-2,5 deci erős kávé + 1 evőkanál vaníliaaroma


ELKÉSZÍTÉS

A kekszet daráljuk le, keverjük el a porcukorral, a kakaóval és a szobahőmérsékletű vajjal. 
És innentől különbözik a két változat:
Ha meggybefőttel "töltjük", akkor a befőtt levéből annyit tegyünk hozzá, hogy formálható legyen.  Ha "sima" kávéval készítjük, akkor a kávé és egy evőkanál vaníliaaromából tegyük hozzá a kellő mennyiséget.
Majd mindkét recept "ugyanúgy" folytatódik: nedves kézzel készítsünk golyókat a masszából és egyenként forgassuk meg őket a kókuszreszelékben vagy a manduladarában.

Megtölthetjük meggybefőttel is, ilyenkor a golyók közepébe  nyomott mélyedésbe nyomkodjuk bele a meggyszemet, és egyengessük körbe a tésztával. 
Takarjuk le fóliával, és tegyük hűtőszekrénybe 1-2 órára (amíg meg nem keményedik).

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!