2013.MÁJUS 28 - A TEJ VILÁGNAPJA

Magyarországon 1957 óta május utolsó keddje a tej világnapja. A tejet világnapját ünneplő 160 országban azonban eme jeles nap dátuma nem mindig esik egybe: bár a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki erre a célra, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től már konkrét dátumot, június 1-jét jelöli meg világnapnak.


A tej világnapja alkalmából a terméktanács erre a hétre egy tejfogyasztást népszerűsítő programsorozatot szervez általános iskolás gyerekeknek: az ország öt helyszínén szerveznek 2-3 kilométeres futást az iskolásoknak, helyszínenként 200 gyerek bevonásával.

A tej az emberiség egyik legfontosabb alapélelmiszere, bár egyre inkább a különböző diéták és életmódváltások miatt kezd a "mumus" kategóriába kerülni. Pedig magas és optimális kalcium, fehérje, foszfor, valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9-, B12 és C vitamin tartalmú. Ezért a Föld népességének közel 50%-a fogyaszt napi rendszerességgel.
A tej pozitív élettani hatásai miatt - és hogy felhívják az emberek, különösen a nők és a gyermekek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára - a Nemzetközi Tejszövetség és az ENSZ 1957-től világnappal ünnepeli a tejet.
Mi magyarok az utóbbi időben évi 2-3 százalékkal kevesebbet fogyasztunk, most az egy főre jutó folyadéktej-fogyasztás Magyarországon évi 65 liter, míg öt éve egy ember 170 liter körüli mennyiséget vett magához – tejegyenértékben számolva – addig ez a múlt évben 155 liter volt.

Ünnepeljük meg Mi is a tej napját Hofi Géza és Koós János híres Macskaduettjével egy pohár tej társaságában!



Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!