PISKÓTATEKERCS

Ha visszagondolok gyerekkori nyaralásainkra, szint egytől egyig minden emlékben ott van, hogy nagynéném piskótát sütött. Megtöltötte baracklekvárral, és isteni uzsonnát varázsolt belőle egy-kettőre. Ahogy emlékszem, Ő anno nem sütőpapírt használt, hanem "rendes" újságot. De ez az ízén mit sem változtat.

És a recept:
6 egész tojás
6 púpos ek porcukor
6 ek liszt
1 kk sütőpor
1 citrom héja


A sütőt a legmagasabb hőmérsékletre előmelegítem.


Az egész tojásokat a porcukorral kb. 20 percig gépi habverővel keverem. (Kell ennyi idő ahhoz, hogy habkönnyű halványsárga masszát kapjak)


A sütőporral elvegyített lisztet kis adagokban hozzákeverem a tojásos-cukros masszához. Végül a reszelt citromhéjat is hozzákeverem a tésztához.
A sütőpapírral bélelt tepsire öntött tésztát az előmelegített sütőbe teszem és lejjebb csavarom a hőmérsékletet 200 fokra. Öt perc elteltével még tovább csökkentem a sütési hőt, 175 fokra. Így pedig 10 percig sütöm (tűpróba!).
A kész piskótát tiszta konyharuhára borítom, a sütőpapírt a tetejéről lehúzom, és  a konyharuhával együtt feltekerem. A feltekerést  háromszor-négyszer megismételem egymás után, mert ilyenkor még nem törik a tészta.  Feltekerve, rácsra téve hagyom a piskótát kihűlni (KONYHARUHÁSTÓL!!!).
A kihűlt piskótát a konyaruhából kitekerem, a belsejét megkenem lekvárral, pudinggal  vagy nutellával és föltekerem és tálra tesszük.. Kb ujjnyi vastag szeletekr vágom, és tálra rakom. Ízlés szerint megszórhatjuk leheletnyi vékonyan porcukorral is.







Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!