LA ROCHELLE

La Rochelle igazi turista város. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy még "szezonon kívül" is tömve vannak a különböző restaurantok, brasseriek, barok. Több mint 70 helyen csillapíthatjuk éhségünket, szomjúságunkat, vagy csak egyszerűen a terassen ülve élvezhetjük a nap sugarait egy cafe au lait mellett. De ha nem is ülünk be sehová, akkor is érdemes megállnunk egy kicsit és magunkba szívni az illatokat, szagokat a kikötőben ringatozó hajók látványa mellett.


Itt a belső kikötőben akár friss osztrigákat is vásárolhatunk a Monsieur-től:

Vagy mellette helyben sütött szardíniát,rákot, halat vagy kagylót is falatozhatunk:

A városban nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra. A kis személyszállító hajó éppúgy, mint a városi kis busz villannyal működik a napenergia hasznosítása mellett:És ha már a napenergia hasznosításánál tartunk... Nem csak a kerékpárokat lehet bérelni, de még a bérlő rendszer üzemeltetéséhez is felhasználják a nap sugarait:

 Ám ha mégsem sétálva vagy busszal szeretnénk csatangolni a városban, vitethetjük is magunkat:


Valószínűleg sok embernek ismerősen cseng a "Fort Boyard - Az erőd" játék neve, ahol a játékosoknak meg kell küzdeni különböző feladatokkal, állatokkal. Nah, ha saját szemünkkel is meg szeretnénk győződni a helyről, megtehetjük, hiszen La Rochelle-ből indul hajó a szigetre. 

Ha ebben a kapuban állva a kikötőre néz az ember, óhatatlanul eszébe jut az a bizonyos péntek 13-a, és a hajók, amelyek innen indultak máig ismeretlen küldetésükre.

PÉNTEK 13. - Avagy; miért szerencsétlen ez a nap?
A történet Kr.u. 1112 körül kezdődik... A francia Hugues de Payens márki és 8 másik francia lovag megalapítja Krisztus Szegény Lovagjainak rendjét. És hogy miért szegények, ha egyszer nemesek? A rend minden tagja köteles teljes vagyonát a rend és a keresztény egyház számára felajánlani, és a korábbi világi élvezetekről lemondani.
Kr.u. 1118-ban a lovagok az immár keresztény kézen lévő Jeruzsálembe érkeznek, és engedélyt kérnek Jeruzsálem püspökétől, hogy a rend a zarándokutak védelmét biztosítsa az arabok ellenében. A püspök természetesen hozzájárul a rend működéséhez és táborhelyet biztosít a lovagoknak a Templom-hegyen, Salamon templomának egykori helyén, ahol abban az időben arab istállók álltak. Ezek után a rend új nevet vesz fel: Krisztus Szegény Lovagjainak és Salamon Templomának Rendje, vagy ahogy mindenki hívja őket: a Templomosok.
A kezdeti 9 lovagból hamarosan hatalmas rend lett, mely jelentős gazdasági és katonai hatalomra tett szert. A Templomos lovagrendnek nagy kiterjedésű birtokai voltak, amelyeket 8 langues-ra (nyelvterület) és 10 olyan tartományra osztottak, melyek határait az országhatárok figyelembevétele nélkül húztak meg. Rendházaik, kastélyaik, hatalmas birtokaik csaknem egész Európát behálózták, Skóciától egészen az akkori Palesztináig. Ezenfelül kereskedelmi flottájuk, hajókészítő és -javító műhelyeik és kikötőik is voltak, köztük La Rochelle, ahol a flottájuk állomásozott. Más katonai lovagrendekkel ellentétben a Templomosok pénzkölcsönzéssel is foglalkoztak, sőt idővel a keresztény világ bankáraivá lettek, és adósaikká vált több európai uralkodó is.
Végül óriási gazdasági befolyásuk és a rend körül keringő misztikus mende-mondák miatt V. Kelemen pápa és a vagyonukra féltékeny IV. (Szép) Fülöp francia király titokban összefogva cselekvésre szánta el magát. 1307 szeptemberében a pápa lepecsételt leveleket küldött szét Európa minden szegletébe azzal az utasítással, hogy minden levelet egyazon napon felbontva, a tartományi vezetők mindenhol egyszerre cselekedjenek. Ez a nap pedig 1307. október 13-a,péntek volt.
Péntek 13-án aztán Európa szerte feltörték a pecséteket, és elolvasták a levelek tartalmát. A levelek döbbenetes "tényeket" állítottak! Kelemen pápa azt állította, hogy isteni látomása volt, amely arra figyelmeztette, hogy a templomos lovagok a sátánimádás, a homoszexualitás, a kereszt megszentségtelenítése, a bálványimádás és más eretnek cselekedetek bűnében vétkesek. Továbbá azt állította, hogy Isten azzal bízta meg, hogy tisztítsa meg a Földet a bűnös Templomosoktól, és addig kínvalassák őket, amíg be nem ismerik Isten ellen való vétkeiket.
A pápa terve jól működött. Azon a napon sok ezer lovagot fogtak el, - köztük Jacques de Molay-t, a Templomos rend Nagy Mesterét - akiket kegyetlenül megkínoztak, majd máglyára küldték őket. A rendet feloszlatták, a birtokaikat elvették, az életben maradott kisebb rangú templomosokat beolvasztották az Ispotályos rendbe.
Ez a tragikus nap, melyen több ezer keresztény lovagot kínoztak és öltek meg, mindmáig megmaradt a mai modern kultúrában is, mint "szerencsétlen nap", bár az igazi jelentését már csak kevesen ismerik.

A kikötői barangolás után kitűnő program lehet a piac felkeresése, ahol a különböző chorizo-kat is beszerezhetünk:

vagy vásárolhatunk tengeri finomságokat is:

Franciáknál szokásosnak mondható, hogy a jól elvégzett munka után -jelen esetben vásárlás vagy eladás -betérnek a brasserie-be egy megérdemelt pohárkára:


La Rochelle igazi turisztikai város, ami abból is látszik, hogy számos "állandó" programmal várják az érdeklődőket, amelyek szervezett utak vezetővel. 
Többek között megtekinthetjük idegenvezetővel a városházát, végigkerekezhetünk kerékpáros vezetővel a parkokon, a tengerparton át a régi városba.
De részt vehetünk akár egy másfél órás kulináris utazáson is a XIX. századi palával borított és a reneszánsz homlokzatú  favázas házak között 6 €-ért (gyermekek: 4 €).


Itt Franciaországban, mint annyi más helyen is tombol az Iphone "láz". Ehhez igazodva már személyes idegenvezetőül is szolgálhat a telefonunk, amely elkísér minket a La Rochelle-túra alatt. Csak követni kell az útvonalat, a térképen megnézhetjük a képeket, audio-útmutatók segítenek a tájékozódásban, videókat nézhetünk meg az adott ponttal kapcsolatosan, részletes leírást  olvashatunk a műemlékekről, parkokról, múzeumokról, szóval minden információt megkaphatunk azokról a helyekről amelyek az útvonalunk során érintünk. Sőt, még arra is képes, hogy hangjelzéssel riasszon, amikor közeledünk egy érdekes pont felé. (ehhez iPhone 3G vagy iPhone 4 szükséges).Győződj meg a saját szemeddel is! WebCam La Rochelle-ből:
 >> klikk ide!!! << 

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!