Créme fraîche

Tejföl, sure sahne, schmand... ezek mind különböző variációk a jó kis tejfölre. De hogyan osztályozhatóak?
A tejföl a zsírtartalom szerint lehet:
10-15 % saure sahne, sauerrahm, sour cream
15 % Créme légére
16% tejföl - a 16% zsírtartalom alatti készítmények nem minősülnek tejfölnek
18 % extra tejföl
20-29 % schmand, cметана
30-40 % créme fraîche

A francia konyha egyik hagyományos alapanyaga a créme fraîche. Sűrű állagú, enyhén savanykás ízű krém. Az otthoni tejfölhöz hasonlítható leginkább, viszont annál jóval magasabb a zsírtartalma (kb 30 %). 



Bár van "light" avagy ahogy itt Franciaországban mondják "légére" formája is. Nah, ez is mintegy 15 %os zsírtartalommal bír.

Ezek zsírtartalma bár alacsonyabb, de az íze nem kevesebb, mint a "simá"nak. Természetesen itt kint is a zsírtartalmat fel kell tüntetni a csomagoláson. 
A könnyített típust legfőképpen hideg, például, zamatos gyümölcsökhöz használják. Persze a gyümölcsökön kívül ugyanúgy finom egy mártással, pitével, vagy bármely más sütött étellel. 

Most már Magyarországon is fellelhető a boltok polcain. Azonban ha nem jutunk hozzá, akkor tejföl és tejszín egyenlő mértékű arányban történő elkeverésével helyettesíthetjük. Találkoztam már olyan verzióval is, ami szerint:
250 mili tejszínt kell összekeverni 1 evőkanál joghurttal és egy kendővel lefedni, és három napig állni hagyjuk. Ekkor egy zárt edénybe töltjük és hűtőszekrényben tárolható.

Van még egy speciális fajta, egy "ISIGNY Ste Mere Creme Fraiche" névre hallgató termék.

A krémet először pasztörizálják a nemkívánatos baktériumok miatt, majd szobahőmérsékleten 18 órán keresztül "érlelik".

Ez a lassú, régimódi érlelési idő lehetővé teszi, hogy az "íz, hogy dolgozzon". A folyamat végén egy 40%os zsírtartalmú creme-t kapnak. Többféle kiszerelésben kapható: az ínyencek akár üvegedényekben is megvehetik, úgy műanyag edényekben (5-10 literes vödrökben) valamint 3-5 literes tálakban is árulják.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!