KAKAÓS FONOTT KALÁCS

Szeretem az őszt. Talán ha lehet olyat mondani, akkor a kedvenc évszakom. A barna, sárga, vörös színek, ahogy a reggeli köd fátyolként körüllengi a fákat... Csodálatos és tökéletes.
Reggel ez a látvány fogadott:


Hát nem csodálatos? ehhez már csak a reggeli meleg kalács íze volt fogható. Nagyon-nagyon finom, és a látványa sem utolsó.

És a recept:
HOZZÁVALÓK

1,5 dl tej
2 ek cukor
3 dkg friss élesztő
2 ek olvasztott vaj
2 tojássárga
25 dkg teljeskiörlésű liszt
5 dkg fehér liszt
1 kávéskanál só

töltelék:
vaj
cukrozott kakaó

tetejére:
1 tojás
kb 1 bő evőkanál tejszín

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő a legkisebb fokozaton (50°C).
Az élesztőt meleg (de nem forró,!!!) cukros tejben futtassuk fel. Keverjük hozzá az olvasztott vajat , a tojássárgákat, a sót és a kétféle lisztet.
Jól dagasszuk ki, majd letakarva tegyük be a sütőbe keleszteni (de lehet persze hagyományosan is)

Ha megkelt, a tésztát lisztezett deszkán gyúrjuk át és osszuk 3 részre. Mindegyiket nyújtsuk hosszúkás téglalap alakúra (minél vékonyabbra nyújtjuk annál kakaósabb lesz).
A kinyújtott tésztára vágjunk egy pár kis kocka vajat, szórjuk meg a cukrozott kakaóval, majd a hosszanti oldalánál tekerjük fel. Ugyanígy járjunk el a másik két tekerccsel is. 
A kapott 3 rudat fonjuk össze úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai, mindvégig alul maradjanak.



A kész kalácsot tegyük kivajazott kenyérformába teszem, majd a tetejét kenjük meg a tejszínnel elkevert tojássárgájával.
Előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 30-35 perc alatt süsük meg. 

Rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!