KRUMPLI(PÜRÉ)S PUFFANCS


A vasárnapi ünnepi menü maradékaként meglévő krumplipürét még hétfőn csak-csak asztalra tesszük. De utána már általában a maradék a hűtő hátsó részébe kerül. De hogy ne foglalja feleslegesen a helyet, egy finom és egyszerű zablisztes puffancsnak is begyúrhatjuk!



HOZZÁVALÓK


300 gramm krumplipüré
200 gramm zabliszt
200 gramm fehér liszt
25 gramm élesztő
1 deci tej
1 egész tojás
100 gramm vaj
1 ek só
1 kk nádcukor

tetejére:
5 gramm olvasztott vaj
reszelt ementálisajt

ELKÉSZÍTÉS

Az élesztőt a nádcukorral elkevert tejben futtassuk fel.
A kétféle lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a sót, a tojást, a krumplipürét, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Gyúrjunk belőle egy könnyű tésztát, majd meleg helyen kelesszük duplájára.

Ha megkelt nedves kézzel gyúrjuk át, majd készítsünk elő két tepsit. Béleljük ki sütőpapírral, és (két) kanál segítségével tegyünk rá kis halmokat. Ne rakjuk túl közel, mert sülés közben meg fognak puffadni! Kenjük meg olvasztott vajjal, és szórjuk meg reszelt sajttal.


Melegítsük elő a sütőt 175°Cra.
Hagyjuk kelni a sütő felmelegedéséig, majd toljuk be a meleg sütőbe, és süssük aranybarnára (kb 13-15 perc)


>> Krumpli(püré)s pogácsa

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!