Csiga. HĂĄt ez egy kĂ©nyes tĂ©ma. Sok embernek itt megy el a kedve a francia Ă©telektĆl. Pedig ...
Ăn nagyon-nagyon szeretem, bĂĄr abba kategĂłriĂĄba tartozik amit Ăn nem hiszem, hogy valaha is megcsinĂĄlok. InkĂĄbb kĂ©szen veszem meg, Ă©s Ășgy fogyasztjuk.
Sokan kĂ©rdezik, hogy milyen Ăze van... HĂĄt ha valamihez akarnĂĄm hasonlĂtani, akkor leginkĂĄbb a zuzĂĄhoz lehetne. TalĂĄn.
De azĂ©rt, mert Ăn nem csinĂĄlom meg, mĂ©g leĂrom az igazi francia Ă©ti csiga elkĂ©szĂtĂ©sĂ©t "Pas Ă Pas" vagyis lĂ©pĂ©srĆl-lĂ©pĂ©sre. HĂĄta valaki meg akarja csinĂĄlni.
EsĆs idĆt követĆen összegyƱjtik a csigĂĄkat. A csiga nem veszĂ©lyes Ă©s nem is fĂŒrge ĂĄllat, mĂ©gsem könnyƱ a gyƱjtĂ©se. CsigavadĂĄszattal fĆkĂ©pp a cigĂĄny lakossĂĄg foglalkozik, de szedi mindenki, aki ĂĄprilistĂłl jĂșnius közepĂ©ig rĂĄĂ©r napközben. A csiga ĂĄprilisban bĂșjik elĆ: ekkor könnyƱ megtalĂĄlni, viszont ilyenkor mĂ©g kicsi. Ha nincs 3 cm, akkor nem veszik ĂĄt. JĂșnius közepĂ©n kezd szaporodni, tojĂĄsrakĂĄssal, s ekkor mĂĄr törvĂ©ny vĂ©di a csiga Ă©letĂ©t. 1993-Ăłta ugyanis egy törvĂ©ny szabĂĄlyozza a gyƱjtĂ©sĂ©t: vĂ©dett ĂĄllatfaj, de mĂ©gis gyƱjthetĆ ĂĄprilis 1-tĆl jĂșnius hĂłnap 15-Ă©ig. 30 millimĂ©ter alatti csigĂĄt nem lehet MagyarorszĂĄgon gyƱjteni, Ă©s kereskedelmi fogalomba hozni, ezenkĂvĂŒl a mennyisĂ©g is korlĂĄtozott: csak 2 ezer tonna csiga gyƱjthetĆ Ă¶ssze.
A csiga korhadĂ©kot fogyaszt, zöld növĂ©nyi rĂ©szekkel fƱszerezve. HĂĄrom Ă©v alatt Ă©ri el teljes mĂ©retĂ©t. TenyĂ©sztĂ©sĂ©vel mĂĄr prĂłbĂĄlkoznak, kevĂ©s sikerrel. Viszont a mediterrĂĄn csiga (Helix aspersa) tenyĂ©szthetĆ, rĂĄadĂĄsul mĂĄr egyĂ©ves korĂĄra felnĆ, ĂĄrukĂ©pes.
Ărdekes, hogy a magyar konyhĂĄban nincs jelen, pedig a legnagyobb csigaszedĆ orszĂĄg MagyarorszĂĄg, a feldolgozĂĄs ĂĄltalĂĄban CsehorszĂĄgban van, a fogyasztĂĄs pedig leginkĂĄbb FranciaorszĂĄgban.
De vissza a hĂĄzi elkĂ©szĂtĂ©shez!
Mivel elĂ©g macerĂĄs, 150 db-os mennyisĂ©gnĂ©l kevesebbĂ©rt nem is Ă©rdemes nekiĂĄllni.Az összeszedett csigĂĄkat egy hĂĄlĂłval bĂ©lelt falĂĄdĂĄba rakjĂĄk Ășgy, hogy a lĂĄda alja ne Ă©rjen le a földre (pĂ©ldĂĄul tĂ©glĂĄkra).
6 napig Ă©heztetik Ćket, hogy kitisztuljanak. Az elsĆ Ă©s a mĂĄsodik este vĂzsugĂĄrral alaposan lemossĂĄk Ćket, mert ez elĆsegĂti a tisztulĂĄsukat, majd hĂĄrom napig szĂĄrĂtjĂĄk.
A 7. napon kĂ©szen ĂĄllnak az elkĂ©szĂtĂ©sre:
A csigĂĄkat forrĂł vĂzbe teszik Ă©s az ĂșjraforrĂĄstĂłl szĂĄmĂtva kb. 3-4 percig fĆzik. A csigĂĄkat ezek utĂĄn kiszedik a hĂĄzukbĂłl Ă©s lecsipkedik rĂłluk a hĂĄtsĂł fekete rĂ©szt. Az Ăgy kapott csupasz csigĂĄk 20 percre sĂłs hideg vĂzbe kerĂŒlnek, majd alaposan ĂĄt kell mosni.
UtĂĄna következhet a fĆzĂ©s: egy nagy lĂĄbosban 3 liter vizet, 1 liter fehĂ©r bort, 5 gerezd fokhagymĂĄt, 5 egĂ©szben hagyott vöröshagymĂĄt, amelyek mindegyikĂ©be 2-2 szegfƱszeget szĂșrnak, 5 sĂĄrgarĂ©pĂĄt karikĂĄkra szelve, 5-6 friss babĂ©rlevelet, ĂzlĂ©s szerint petrezselymet, kakukkfĂŒvet, sĂłt Ă©s borsot felforralnak, majd beleteszik a csigĂĄkat Ă©s lassĂș tƱzön 5-6 ĂłrĂĄt fĆzik, majd hagyjĂĄk kihƱlni. (Ăgy a csigĂĄkat ĂĄtjĂĄrja az összes aroma)
UtĂĄna következhet a fĆzĂ©s: egy nagy lĂĄbosban 3 liter vizet, 1 liter fehĂ©r bort, 5 gerezd fokhagymĂĄt, 5 egĂ©szben hagyott vöröshagymĂĄt, amelyek mindegyikĂ©be 2-2 szegfƱszeget szĂșrnak, 5 sĂĄrgarĂ©pĂĄt karikĂĄkra szelve, 5-6 friss babĂ©rlevelet, ĂzlĂ©s szerint petrezselymet, kakukkfĂŒvet, sĂłt Ă©s borsot felforralnak, majd beleteszik a csigĂĄkat Ă©s lassĂș tƱzön 5-6 ĂłrĂĄt fĆzik, majd hagyjĂĄk kihƱlni. (Ăgy a csigĂĄkat ĂĄtjĂĄrja az összes aroma)
MĂg a csigĂĄk fĆnek, neki lehet lĂĄtni a hĂĄzak tisztogatĂĄsĂĄnak. KitisztĂtĂĄs utĂĄn forrĂł vĂzbe dobjĂĄk a hĂĄzakat, fertĆtlenĂtik, majd kiszĂĄrĂtjĂĄk (sĂŒtĆben cĂ©lszerƱ, mert Ășgy gyorsabb).
Közben elkĂ©szĂthetĆ a vajkrĂ©m:
HozzĂĄvalĂłk:
25 dkg vaj
5 gramm sĂł
1 gramm bors
40 gramm préselt fokhagyma
nagyon finomra vĂĄgott petrezselyem
1-2 db finomra vĂĄgott Ășjhagyma
Ezeket alaposan összedolgozzåk.
A kitisztĂtott, kiszĂĄrĂtott csigahĂĄzba beletesznek egy kis vajkrĂ©met, majd visszateszik a megfĆtt csigĂĄt, majd Ășjra egy kis vajkrĂ©m következik, Ăgy zĂĄrva le a csigahĂĄz nyĂlĂĄsĂĄt.
EzutĂĄn elĆmelegĂtett sĂŒtĆben pĂĄr perc alatt kĂ©szre sĂŒl (Ă©pp annyi idĆ kell, hogy a vaj megolvadjon Ă©s mĂĄr tĂĄlalhatĂł is).
A boltban vĂĄsĂĄrolt fagyasztott csigĂĄknĂĄl Ă©rtelemszerƱen csak az utolsĂł lĂ©pĂ©s van, a kĂ©szre sĂŒtĂ©s. Ne szĂĄrĂtsuk ki, Ă©pp csak kezdjen el bugyogni a finom vaj, Ă©s mĂĄr vegyĂŒk is ki.
ĂltalĂĄban 12 darabbal szĂĄmoljunk fejenkĂ©nt.
Ha a csigĂĄk tisztĂtĂĄsĂĄhoz nincs kedvĂŒnk, akkor megvehetĆ kĂ©szen is a vajkrĂ©m rĂșdban (fagyasztva). SĆt, csigĂĄkat is ĂĄrulnak konzervben, miközben sokszor hozzĂĄ vannak csomagolva a csigĂĄk hĂĄzai is.
Most pedig vegyĂŒk sorra, hogy milyen "eszközök" kell(h)e(t)nek a csigĂĄk elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez illetve elfogyasztĂĄsĂĄhoz:
ElĆször is egy tĂĄlra lesz szĂŒksĂ©gĂŒnk, amibe rakva megsĂŒthetjĂŒk Ćket.
Erre a cĂ©lra ĂĄrulnak "sima" fĂ©m mĂ©lyedĂ©ses tĂĄlkĂĄt, vagy kerĂĄmiĂĄt. De mostansĂĄg lĂĄttam olyat is, amin fĂ©m Ă©s szilikon fĂŒle van. De sok esetben tĂĄlcĂĄn ĂĄruljĂĄk mĂĄr, Ăgy elĂ©g csak a fĂłliĂĄt levenni rĂłla, Ă©s mĂĄr mehet is a sĂŒtĆbe.
A csigĂĄk megfogĂĄsĂĄhoz kell(het) ez a csigahĂĄz formĂĄjĂșra kialakĂtott fogĂł. A feje Ășgy van kialakĂtva, hogy a mĂ©lyedĂ©sĂ©be pont belefĂ©rnek a csigĂĄk.
Szerintem mindenki lĂĄtott mĂĄr olyan filmet, amiben a fĆhĆs/szereplĆ - ĂĄltalĂĄban az Ă©tteremben - a csigĂĄt megprĂłbĂĄlja ezzel a fogĂłval megfogni, a fogĂł elcsĂșszik, Ă©s "sikerĂŒl" a csigĂĄt messzire repĂteni...
Csiga villa: az egyik kezĂŒnkben a fogĂł, a mĂĄsikban pedig ez a kis kĂ©tĂĄgĂș villa van, ezzel a csigahĂĄzakba benyĂșlva könnyebben kiszedhetĆ a hĂșs.
Ha a csigĂĄk tisztĂtĂĄsĂĄhoz nincs kedvĂŒnk, akkor megvehetĆ kĂ©szen is a vajkrĂ©m rĂșdban (fagyasztva). SĆt, csigĂĄkat is ĂĄrulnak konzervben, miközben sokszor hozzĂĄ vannak csomagolva a csigĂĄk hĂĄzai is.
csiga hĂșs konzerv az amazonon |
24 darabos csigahĂĄzcsomag az amazon-on |
![]() |
hƱtĆpultban lĂ©vĆ fƱszeres vaj rĂșd |
Most pedig vegyĂŒk sorra, hogy milyen "eszközök" kell(h)e(t)nek a csigĂĄk elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez illetve elfogyasztĂĄsĂĄhoz:
ElĆször is egy tĂĄlra lesz szĂŒksĂ©gĂŒnk, amibe rakva megsĂŒthetjĂŒk Ćket.
Erre a cĂ©lra ĂĄrulnak "sima" fĂ©m mĂ©lyedĂ©ses tĂĄlkĂĄt, vagy kerĂĄmiĂĄt. De mostansĂĄg lĂĄttam olyat is, amin fĂ©m Ă©s szilikon fĂŒle van. De sok esetben tĂĄlcĂĄn ĂĄruljĂĄk mĂĄr, Ăgy elĂ©g csak a fĂłliĂĄt levenni rĂłla, Ă©s mĂĄr mehet is a sĂŒtĆbe.
A csigĂĄk megfogĂĄsĂĄhoz kell(het) ez a csigahĂĄz formĂĄjĂșra kialakĂtott fogĂł. A feje Ășgy van kialakĂtva, hogy a mĂ©lyedĂ©sĂ©be pont belefĂ©rnek a csigĂĄk.
Szerintem mindenki lĂĄtott mĂĄr olyan filmet, amiben a fĆhĆs/szereplĆ - ĂĄltalĂĄban az Ă©tteremben - a csigĂĄt megprĂłbĂĄlja ezzel a fogĂłval megfogni, a fogĂł elcsĂșszik, Ă©s "sikerĂŒl" a csigĂĄt messzire repĂteni...
Csiga villa: az egyik kezĂŒnkben a fogĂł, a mĂĄsikban pedig ez a kis kĂ©tĂĄgĂș villa van, ezzel a csigahĂĄzakba benyĂșlva könnyebben kiszedhetĆ a hĂșs.
Nincsenek megjegyzések:
MegjegyzĂ©s kĂŒldĂ©se