ESCARGOT A LA BOURGUIGNONNE


Csiga. HĂĄt ez egy kĂ©nyes tĂ©ma. Sok embernek itt megy el a kedve a francia Ă©telektƑl. Pedig ...
Én nagyon-nagyon szeretem, bĂĄr abba kategĂłriĂĄba tartozik amit Én nem hiszem, hogy valaha is megcsinĂĄlok. InkĂĄbb kĂ©szen veszem meg, Ă©s Ășgy fogyasztjuk.
Sokan kérdezik, hogy milyen íze van... Håt ha valamihez akarnåm hasonlítani, akkor leginkåbb a zuzåhoz lehetne. Talån.

De azĂ©rt, mert Én nem csinĂĄlom meg, mĂ©g leĂ­rom az igazi francia Ă©ti csiga elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©t "Pas Ă  Pas" vagyis lĂ©pĂ©srƑl-lĂ©pĂ©sre. HĂĄta valaki meg akarja csinĂĄlni.

EsƑs idƑt követƑen összegyƱjtik a csigĂĄkat. A csiga nem veszĂ©lyes Ă©s nem is fĂŒrge ĂĄllat, mĂ©gsem könnyƱ a gyƱjtĂ©se. CsigavadĂĄszattal fƑkĂ©pp a cigĂĄny lakossĂĄg foglalkozik, de szedi mindenki, aki ĂĄprilistĂłl jĂșnius közepĂ©ig rĂĄĂ©r napközben. A csiga ĂĄprilisban bĂșjik elƑ: ekkor könnyƱ megtalĂĄlni, viszont ilyenkor mĂ©g kicsi. Ha nincs 3 cm, akkor nem veszik ĂĄt. JĂșnius közepĂ©n kezd szaporodni, tojĂĄsrakĂĄssal, s ekkor mĂĄr törvĂ©ny vĂ©di a csiga Ă©letĂ©t. 1993-Ăłta ugyanis egy törvĂ©ny szabĂĄlyozza a gyƱjtĂ©sĂ©t: vĂ©dett ĂĄllatfaj, de mĂ©gis gyƱjthetƑ ĂĄprilis 1-tƑl jĂșnius hĂłnap 15-Ă©ig. 30 millimĂ©ter alatti csigĂĄt nem lehet MagyarorszĂĄgon gyƱjteni, Ă©s kereskedelmi fogalomba hozni, ezenkĂ­vĂŒl a mennyisĂ©g is korlĂĄtozott: csak 2 ezer tonna csiga gyƱjthetƑ össze.

A csiga korhadĂ©kot fogyaszt, zöld növĂ©nyi rĂ©szekkel fƱszerezve. HĂĄrom Ă©v alatt Ă©ri el teljes mĂ©retĂ©t. TenyĂ©sztĂ©sĂ©vel mĂĄr prĂłbĂĄlkoznak, kevĂ©s sikerrel. Viszont a mediterrĂĄn csiga (Helix aspersa) tenyĂ©szthetƑ, rĂĄadĂĄsul mĂĄr egyĂ©ves korĂĄra felnƑ, ĂĄrukĂ©pes.

Érdekes, hogy a magyar konyhában nincs jelen, pedig a legnagyobb csigaszedƑ ország Magyarország, a feldolgozás általában Csehországban van, a fogyasztás pedig leginkább Franciaországban.

De vissza a håzi elkészítéshez!
Mivel elĂ©g macerĂĄs, 150 db-os mennyisĂ©gnĂ©l kevesebbĂ©rt nem is Ă©rdemes nekiĂĄllni.Az összeszedett csigĂĄkat egy hĂĄlĂłval bĂ©lelt falĂĄdĂĄba rakjĂĄk Ășgy, hogy a lĂĄda alja ne Ă©rjen le a földre (pĂ©ldĂĄul tĂ©glĂĄkra).
6 napig Ă©heztetik Ƒket, hogy kitisztuljanak. Az elsƑ Ă©s a mĂĄsodik este vĂ­zsugĂĄrral alaposan lemossĂĄk Ƒket, mert ez elƑsegĂ­ti a tisztulĂĄsukat, majd hĂĄrom napig szĂĄrĂ­tjĂĄk.
A 7. napon készen ållnak az elkészítésre:
A csigĂĄkat forrĂł vĂ­zbe teszik Ă©s az ĂșjraforrĂĄstĂłl szĂĄmĂ­tva kb. 3-4 percig fƑzik. A csigĂĄkat ezek utĂĄn kiszedik a hĂĄzukbĂłl Ă©s lecsipkedik rĂłluk a hĂĄtsĂł fekete rĂ©szt. Az Ă­gy kapott csupasz csigĂĄk 20 percre sĂłs hideg vĂ­zbe kerĂŒlnek, majd alaposan ĂĄt kell mosni.
UtĂĄna következhet a fƑzĂ©s: egy nagy lĂĄbosban 3 liter vizet, 1 liter fehĂ©r bort, 5 gerezd fokhagymĂĄt, 5 egĂ©szben hagyott vöröshagymĂĄt, amelyek mindegyikĂ©be  2-2 szegfƱszeget szĂșrnak, 5 sĂĄrgarĂ©pĂĄt karikĂĄkra szelve, 5-6 friss babĂ©rlevelet, Ă­zlĂ©s szerint petrezselymet, kakukkfĂŒvet, sĂłt Ă©s borsot felforralnak, majd beleteszik a csigĂĄkat Ă©s lassĂș tƱzön 5-6 ĂłrĂĄt fƑzik, majd hagyjĂĄk kihƱlni. (Így a csigĂĄkat ĂĄtjĂĄrja az összes aroma)
MĂ­g a csigĂĄk fƑnek, neki lehet lĂĄtni a hĂĄzak tisztogatĂĄsĂĄnak. KitisztĂ­tĂĄs utĂĄn forrĂł vĂ­zbe dobjĂĄk a hĂĄzakat, fertƑtlenĂ­tik, majd kiszĂĄrĂ­tjĂĄk (sĂŒtƑben cĂ©lszerƱ, mert Ășgy gyorsabb).

Közben elkĂ©szĂ­thetƑ a vajkrĂ©m:
HozzĂĄvalĂłk:
25 dkg vaj
5 gramm sĂł
1 gramm bors
40 gramm préselt fokhagyma
nagyon finomra vĂĄgott petrezselyem
1-2 db finomra vĂĄgott Ășjhagyma
Ezeket alaposan összedolgozzåk.
A kitisztĂ­tott, kiszĂĄrĂ­tott csigahĂĄzba beletesznek egy kis vajkrĂ©met, majd visszateszik a megfƑtt csigĂĄt, majd Ășjra egy kis vajkrĂ©m következik, Ă­gy zĂĄrva le a csigahĂĄz nyĂ­lĂĄsĂĄt.

EzutĂĄn elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben pĂĄr perc alatt kĂ©szre sĂŒl  (Ă©pp annyi idƑ kell, hogy a vaj megolvadjon Ă©s mĂĄr tĂĄlalhatĂł is).

A boltban vĂĄsĂĄrolt fagyasztott csigĂĄknĂĄl Ă©rtelemszerƱen csak az utolsĂł lĂ©pĂ©s van, a kĂ©szre sĂŒtĂ©s. Ne szĂĄrĂ­tsuk ki, Ă©pp csak kezdjen el bugyogni a finom vaj, Ă©s mĂĄr vegyĂŒk is ki.
Általåban 12 darabbal szåmoljunk fejenként.

Ha a csigĂĄk tisztĂ­tĂĄsĂĄhoz nincs kedvĂŒnk, akkor megvehetƑ kĂ©szen is a vajkrĂ©m rĂșdban (fagyasztva). SƑt, csigĂĄkat is ĂĄrulnak konzervben, miközben sokszor hozzĂĄ vannak csomagolva a csigĂĄk hĂĄzai is.


csiga hĂșs konzerv az amazonon
24 darabos csigahĂĄzcsomag az amazon-on
hƱtƑpultban lĂ©vƑ fƱszeres vaj rĂșd

Most pedig vegyĂŒk sorra, hogy milyen "eszközök" kell(h)e(t)nek a csigĂĄk elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez illetve elfogyasztĂĄsĂĄhoz:

ElƑször is egy tĂĄlra lesz szĂŒksĂ©gĂŒnk, amibe rakva megsĂŒthetjĂŒk Ƒket.
Erre a cĂ©lra ĂĄrulnak "sima" fĂ©m mĂ©lyedĂ©ses tĂĄlkĂĄt, vagy kerĂĄmiĂĄt. De mostansĂĄg lĂĄttam olyat is, amin fĂ©m Ă©s szilikon fĂŒle van. De sok esetben tĂĄlcĂĄn ĂĄruljĂĄk mĂĄr, Ă­gy elĂ©g csak a fĂłliĂĄt levenni rĂłla, Ă©s mĂĄr mehet is a sĂŒtƑbe.

A csigĂĄk megfogĂĄsĂĄhoz kell(het) ez a csigahĂĄz formĂĄjĂșra kialakĂ­tott fogĂł. A feje Ășgy van kialakĂ­tva, hogy a mĂ©lyedĂ©sĂ©be pont belefĂ©rnek a csigĂĄk.
Szerintem mindenki lĂĄtott mĂĄr olyan filmet, amiben a fƑhƑs/szereplƑ - ĂĄltalĂĄban az Ă©tteremben - a csigĂĄt megprĂłbĂĄlja ezzel a fogĂłval megfogni, a fogĂł elcsĂșszik, Ă©s "sikerĂŒl" a csigĂĄt messzire repĂ­teni...



Csiga villa: az egyik kezĂŒnkben a fogĂł, a mĂĄsikban pedig ez a kis kĂ©tĂĄgĂș villa van, ezzel a csigahĂĄzakba benyĂșlva könnyebben kiszedhetƑ a hĂșs.





Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen mĂĄs! KalandozĂĄs a konyhĂĄn innen Ă©s tĂșl!