KUKORICÁS STANGLI

A kukoricaliszttel való sütés főzés egy kissé mumusnak számít, mert máshogy viselkedik mint többi hagyományos liszttársa. A gluténmentes étrend egyik nélkülözhetetlen alapanyagának minimális a sikértartalma, ezért sok esetben használható a hagyományos őrlésű búzalisztek helyett, bár hivatalosan kelt tészta nem készíthető belőle. Én most mégis megtettem, és nem bántam meg, mert egy finom könnyed, és magos rudak lettek a végeredmények. 
Mivel most nem gluténérzékenyeknek vagy gluténmentes táplálkozású embereknek készült, ezért a tetejét átlagos kenyerekben használatos magkeverékkel szórtam meg, de ha teljesen gluténmentesre szeretnénk, akkor egyszerű szezámmaggal vagy akár reszelt sajttal is megszórhatjuk. A rudak tésztája gluténmentes, mert kukoricaliszten kívül semmilyen más glutént tartalmazó hozzávalót nem tartalmaz!



HOZZÁVALÓK

500 gramm burgonya
400 gramm kukoricaliszt
1 zacskó szárított élesztő
2 tojás sárgája +1 tojás a tetejére
150 gramm vaj
250 gramm mascarpone
50 gramm magkeverék vagy reszelt sajt
2 ek só

ELKÉSZÍTÉS

A burgonyát héjában főzzük meg, majd megpucolva nyomjuk át egy burgonyanyomóval. Adjuk hozzá a sót, a tojások sárgáját, a mascarponét és a felkockázott vajat. Gyúrjuk össze, majd gyúrjuk bele a szárított élesztővel elkevert kukoricalisztet. Lefedve hagyjuk pihenni kb egy órát.
A sütőt melegítsük elő 180°Cra.
A tésztát kukoricaliszttel megszórt nyújtódeszkán nyújtsuk kb ujjnyi vastagságú négyzetté. Kenjük meg a lazán felvert tojással, és szórjuk meg a magkeverékkel. Vágjuk vékony csíkokra, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 °Cra előmelegített sütőben süssük addig amíg szép színt nem kap (kb 18 perc).
Hagyjuk a sütőpapíron kihűlni.

Ez a mennyiség kb 5 tepsihez elegendő


Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!