ZSERBÓTORTA

Férjem kedvence a zserbó, most születésnapjára tortának készítettem el. A fehér lisztet fele arányban zabpehelyliszttel helyettesítettem, a cukrot pedig nyírfacukorral. Ezt a mennyiséget megduplázva egy nagy gáztepsi méretű adagot készíthetünk.





HOZZÁVALÓK

Tésztához:
175 gramm zabpehelyliszt
175 gramm fehér liszt
1 tojás
25 gramm friss élesztő
100 ml tej
50 gramm nyírfacukor
200 gramm vaj
1/2 kk szódabikarbóna

Töltelékhez:
350 gramm baracklekvár (édesítőszeres)
250 gramm darált dió
200 gramm nyírfaporcukor
1 ek vanliaaroma

Tetejére:
100 gramm jó minőségű (cukrozatlan) étcsokoládé
80 gramm vaj



ELKÉSZÍTÉS

Az élesztőt egy csipet nyírfacukorral a langyos tejben elmorzsoljuk, félretesszük felfutni. A liszteket keverjük össze, majd a vajjal morzsoljuk  el. Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a maradék nyírfacukrot, a tojást, a szódabikarbónát és a sót, majd jó alaposan gyúrjuk össze.

A tésztát lisztezett deszkán gyúrjuk át, majd osszuk 3 egyenlő részre. Nyújtsuk ki akkorára, mint a sütőformánk.
Vegyünk elő egy 24 centiméteres kapcsos tortaformát, majd sütőpapírból vágjunk ki egy akkora kört mint a sütőforma.
Tegyük a sütőforma aljába az első réteg tésztát. Szurkáljuk meg villával, majd kenjük meg a  lekvárral, és szórjuk meg a nyírfaporcukorral összekevert darált dió felével.
Ráhelyezzük a másik lapot, azt is ugyanígy készítjük elő, erre rátesszük a harmadik lapot, úgy hogy a széleket kicsit betakarjuk vele.
A tortát kb 1 órán át kelesaztük meg, szurkáljuk meg villával a tetejét, és 175°C-os sütőben 40-45 perc alatt süssük aranybarnára.
Hagyjuk kihűlni, majd a csokoládét tördeljük össze, adjuk hozzá a vajat, és mikroba, néha megkeverve olvasszuk meg. Keverjük simára, majd simítsuk a tésztára és hagyjuk megdermedni.


Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!