Már tettem fel többféle gombócreceptet (sárgabarackos gombóc; szilvás gombóc), most azonban az eddigiekhez képest krumpli nélkül készült, zabpehelyliszt felhasználásával. Villámgyorsan elkészíthető, mert nem kell bíbelődni a krumpli megfőzésével kihűtésével, és hát sokkal "alakbarátiabb" is. Nem utolsó sorban pedig fél óra alatt elkészíthetőek ezek a csodás gombócok.
Gluténmentes zabpehely használata mellett a glutén-, liszt-, húsmentes diétákban fogyasztható, eritritollal készül!
HOZZÁVALÓK (8 db nagyobb gombóchoz)
1 tojás sárgája
1 csipet só
50 gramm vaj
250 ml víz
8 db sárgabarack
eritritol, őrölt fahéj
durvára darált zabpehely
2 ek olívaolaj
Tetejére:
nyírfaporcukor
lime héja
ELKÉSZÍTÉS
Forraljuk fel a vizet egy nyeles edénybe. Ha már forr, adjuk hozzá a vajat és megint forraljuk fel! Zárjuk le, és adjuk hozzá a csipet sót, majd kanalanként keverjük hozzá fakanállal a zabpehelylisztet. Addig keverjük, míg össze nem áll egy golyóvá.
Hagyjuk hűvösre hűlni, majd gyúrjuk bele a tojást is.
Tegyük fel forrni a főzővizet.
A tésztát nyújtsuk ki, majd enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki úgy, hogy 8 darab egyforma négyzetet lehessen vágni belőle.
Tegyük bele a közepébe a fahéjas eritrittel megtöltött sárgabarackokat, majd formázzunk belőle gombócokat.
A lobogó vizet sózzuk meg, és tegyük bele a gombócokat. Ahogy a tetejére feljönnek a gombócok már szedjük is ki. Óvatosan öblítsük le hideg vízzel, majd forgassuk meg az olívaolajon megpirított durvára darált zabpehelyben. Nyírfaporcukorral és lime reszelt héjával megszórva tálaljuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése