Egy finom krémes gombás risotto mindig jó választás!
A glutén-, liszt-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!
HOZZÁVALÓK
30 dkg rizs, (Arborio)
1/2 póréhagyma
30 dkg vegyes gomba
3 ek olívaolaj
1 dl száraz fehérbor
1 l zöldségalaplé
3-4 evőkanál szárított petrezselyem ( v. fél csokor)
10 dkg parmezán
2 ek vaj
só, frissen őrölt tarkabors
ELKÉSZÍTÉS
A különböző gombákat tisztítsuk meg, majd daraboljuk fel kb egyforma darabokra. A megtisztított és felaprított póréhagymával együtt olívaolajon fonnyasszuk meg. Szedjük ki a serpenyőből, majd tegyük félre. Tegyük ugyanebbe a serpenyőbe a rizst és kissé pirítsuk meg. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük hozzá a fehérbort. Vegyük alacsonyra a lángot és várjuk meg, hogy a bort beigya a rizs.
Szép lassan kezdjük el hozzáadagolni az alaplevet. Mindig 1-1 merőkanál levet adjunk csak a rizshez, várjuk meg amíg a rizs felveszi, majd óvatosan keverjük meg, majd adjunk újabb adagot hozzá. Mindezt addig folytassuk, amíg a rizs - al dente - megpuhul.
Az utolsó folyadék adag előtt a rizshez keverjük hozzá a petrezselymet is, a parmezánt, és rakjuk vissza a póréhagymás-gombakeveréket.
Hagyjuk, hogy kissé magába szívja az utolsó adag levet is, majd zárjuk le. Egy kicsit hagyjuk állni, keverjük át kétszer-háromszor, és azonnal tálaljuk.
Szép lassan kezdjük el hozzáadagolni az alaplevet. Mindig 1-1 merőkanál levet adjunk csak a rizshez, várjuk meg amíg a rizs felveszi, majd óvatosan keverjük meg, majd adjunk újabb adagot hozzá. Mindezt addig folytassuk, amíg a rizs - al dente - megpuhul.
Az utolsó folyadék adag előtt a rizshez keverjük hozzá a petrezselymet is, a parmezánt, és rakjuk vissza a póréhagymás-gombakeveréket.
Hagyjuk, hogy kissé magába szívja az utolsó adag levet is, majd zárjuk le. Egy kicsit hagyjuk állni, keverjük át kétszer-háromszor, és azonnal tálaljuk.
(Ha nem azonnal tálaljuk, érdemes egy az utolsó adag alaplevet a "befejezéshez" tartogatni.)
1 megjegyzés:
Hűűű, nagyon guszta!:)
Megjegyzés küldése