FEKETE ERDŐS BEJGLI TÁL


A karácsony elmúltával bizony más is jár(t) már úgy, hogy rá sem bír nézni a bejglire. És ekkor tájra bizony már eléggé szikkadt is. Viszont beáztatva, és édesen krémes csokoládéval és piros gyümölcsökkel egy újabb finomságot készíthetünk belőle ripsz-ropsz. Íze a fekete erdő tortára hajaz, de mégis gyorsabban kész lehetünk vele.
Szóval, íme a recept:

HOZZÁVALÓK

1  rúd szikkadt (vagy csak megunt) bejgli
piros lekvár
fél deci szilvalikőr vagy bármilyen gyümölcsös alkohol
1 deci tej

egy üveg piros gyümölcsös befőtt

Krémhez:
250 ml tejszín
2 deci tej
100 gr jó minőségű étcsokoládé
2 púpozpzz evőkanál minőségi keserű kakaó por
10-12 deka barna cukor
2-3 evőkanál vanília aroma 


A bejglit felszeletelem ujjnyi vastagságúra, majd két-két szeletenként piros lekvárral összeragasztva egy üvegtálba (vagy bármibe amiben tálalom majd) lerakom őket. 
Egy kis edénybe felmelegítek benne egy deci tejet, beleöntöm a szilvalikőrt, majd nyakon öntöm vele a bejgli szeleteket. Félrerakom, hagyom hogy magába szívja kicsit.
Ezalatt elkészítem a krémet:
Vízfürdő felett megolvasztom a csokoládét. Amíg felolvad, egy másik edényben felmelegítem a tejszínt a tejjel, hozzáadom a cukrot és a kakaót. Egy finom kakaót készítek belőle, majd hozzáadom a felolvadt csokoládét. Tovább főzöm egészen addig, amíg egy sűrű krémet kapok. Ha kész félrehúzom, és időnként megkeverve hagyom kihűlni.

Újra előveszem a bejglit, majd rápakolom a befőttet, és ráöntöm a közepesre hűlt csokoládékrémet. Hűtőbe teszem 3-4 órára minimum (de még jobb ha egy egész éjszakára).
Kis tálkákba adagolom, és igény szerint lazára vert tejszínhabbal tálalom. 

2 megjegyzés:

ORsi írta...

igaz, nem kifejezetten fotogén desszert, de a hozzávalók alapján nagyon finom lehet. még szárad itt nálam is egy bejgli;)

ChezSandra írta...

Az biztos, hogy nem igazán fotogén. De az íze.... Nagyon ajánlom!

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!