ESTERHÁZY TÖLTÖTT TOJÁS SAJTTEKERCCSEL

Nagy-nagy öröm ért, mert a SparChef 10/1. fordulójának szakmai versenyét megnyertem a  

A második körre a következő alapanyagok voltak megadva: edami sajt, Esterházy sonka, fűszermalom - fekete bors, tojás, Flóra margarin.
És ami lett belőle:

Annak külön örülök, hogy úgy sikerült megalkotni, hogy a kötelező hozzávalókon kívül semmit nem adtam hozzá.
Családi összejövetelekre, baráti találkozókra sokszor készül hidegtál. Nagy előnye, hogy nem kell egész nap a konyhában állni, előre elkészíthető, bár a hűtési idővel, ami minimum 3 óra számolni kell! Érdemes előző este elkészíteni, és egy éjszakára hűtőbe tenni, másnap pedig elég csak elővenni, és elegánsan tálalni. 
A következő recept - a töltött tojások száma miatt - 4 főre számított előételnek megfelelő mennyiség!

HOZZÁVALÓK

25 deka edami
20 deka Esterházy sonka
8-9 csavarásnyi fekete bors
6 tojás
2 ek margarin

ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat hideg vízbe tesszük, majd egy gyufaszálat mellétéve - ezzel meggátolva, hogy főzés közben megtörjön a héja - a forrástól számított 7 perc alatt kemény tojássá főzzük. Tovább nem érdemes, mert akkor meggumisodik a fehérjéje.
Egy serpenyőbe tegyünk egy evőkanál margarint, majd tegyük rá kb 10 deka Esterházy sonkát felkockázva, és kissé pirítsuk meg (ezáltal felfokozva a sósságát), majd tegyük félre. Kb egy púpozott evőkanálnyit tegyünk külön, mert az majd a tojások töltelékéhez kell.
23 deka edami sajtot nagylyukú reszelőn reszeljünk le, és a mikrohullámúban 1-1,5 perc alatt olvasszuk meg.
Egy folpack-ot tépjünk le (kb 10x20 centis darabot), majd öntsük rá a sajtmasszánkat. Egy nyújtófa segítségével nyújtsuk kb 2mm vékony téglalap alakúra. (Mivel a sajt elég zsíros, nem fog leragadni.)
A kész tojások főzővizét öntsük le, engedjük fel hideg vízzel, hagyjuk állni/hűlni benne 4-5 percig, majd tisztítsuk meg őket. Kettőt tegyünk félre, a maradék négyet tegyük egy késes aprítóba a megpirított sonkakockákkal, fél evőkanálnyi margarinnal, és 2 csavarásnyi fekete borssal. Homogenizáljuk, majd egyenletesen eloszlatva simítsuk a kinyújtott sajtlapunkra. A tojásos masszára tegyük a maradék sonkát felcsíkozva, és szorosan tekerjük fel. Csomagoljuk bele a folpackba, majd tegyük hűtőbe minimum 2-3 órára. 

A töltött tojásokhoz a tojásokat vágjuk félbe, majd a tojássárgákat kaparjuk a késes mixer táljába. Adjuk hozzá az egy evőkanálnyi pirított sonkakockát, fél evőkanálnyi margarint, és csavarjunk rá 2 tekerésnyi fekete borsot. A kapott masszát töltsük vissza a tojásokba, majd tegyük ezeket is a hűtőbe.
A maradék masszát tegyük egy folpack-ba, majd egy kis hengerként görgessük fel. Alaposan csavarjuk bele, és tegyük szintén a hűtőbe.

TÁLALÁSkor 
Tegyünk egy tányér közepére egy töltött tojást, majd tegyünk mellé ízlés szerint 3-4 sajttekercs szeletet -alá-. A töltelékes hengert csomagoljuk ki, és felkarikázva tegyük a tojás másik felére. Frissen csavart fekete borssal megszórva tálaljuk!

2 megjegyzés:

csipike írta...

Nagyon ügyes vagy és gratulálok a díjhoz!

ChezSandra írta...

köszönöm, aranyos vagy!!!

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!