Most - kivételesen - nem egy saját receptet hoztam, és nem is olyat amiben teljes kiőrlésű vagy más gluténmentes liszt szerepel. De! Egy mindenképpen mennyei sós kis kifli recept ez, melyet a családi összejövetelekre és utazásokra mindig megsüt az Én imádott nagymamám.
HOZZÁVALÓK
900 gramm liszt
1 ek só
500 ml tej
70 gramm élesztő
1 ek cukor
2 deci olaj + a kenéshez
reszelt sajt, vagy kömény a tetejére
ELKÉSZÍTÉS
A cukros, langyos tejben futtassuk fel az élesztőt.
Egy kelesztőtálba öntsük bele a lisztet, adjuk hozzá a sót és a felfuttatott élesztőt. Alaposan dagasszuk ki, miközben 3-4 részletben hozzácsurgatjuk az olajat.
Letakarva meleg helyen pihentessük kb egy órát.
A megkelt tésztát gyúrjuk át, és osszuk 7 cipóba. Nyújtsuk ki az első cipónkat kör alakúra, kenjük meg olajjal, majd derelye vagy pizzavágóval vágjuk 8 db egyforma méretű cikkelyre. A körcikkeket kívülről befelé, vagyis a szélesebb felétől indulva tekerjük fel. Úgy mint ITT. (A további hat cipóval is járjunk el ugyanígy.)
A sütőt melegítsük elő 200°Cra.
Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe a kis kifliket, kenjük meg vízzel, és ízlés szerint szórjuk meg sajttal, köménymaggal, vagy bármilyen maggal.
Az előmelegített sütőben süssük addig míg szép színt nem kap.
(kb 2 tepsi)
Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!
Tarts Velünk a Facebookon is!
1 megjegyzés:
Nagyon szép kis kiflik és finom lehet.Szeretem kipróbálni a különböző péksüteményeket, így erre is sort kerítek rövidesen. Köszi!
Megjegyzés küldése