DÉDI FÉLE KISKIFLI - SÖRKIFLI

Most - kivételesen - nem egy saját receptet hoztam, és nem is olyat amiben teljes kiőrlésű vagy más gluténmentes liszt szerepel. De! Egy mindenképpen mennyei sós kis kifli recept ez, melyet a családi összejövetelekre és utazásokra mindig megsüt az Én imádott nagymamám.



HOZZÁVALÓK

900 gramm liszt
1 ek só
500 ml tej
70 gramm élesztő
1 ek cukor
2 deci olaj + a kenéshez

reszelt sajt, vagy kömény a tetejére


ELKÉSZÍTÉS


A cukros, langyos tejben futtassuk fel az élesztőt.
Egy kelesztőtálba öntsük bele a lisztet, adjuk hozzá a sót és a felfuttatott élesztőt. Alaposan dagasszuk ki, miközben 3-4 részletben hozzácsurgatjuk az olajat.
Letakarva meleg helyen pihentessük kb egy órát.

A megkelt tésztát gyúrjuk át, és osszuk 7 cipóba. Nyújtsuk ki az első cipónkat kör alakúra, kenjük meg olajjal, majd derelye vagy pizzavágóval vágjuk 8 db egyforma méretű cikkelyre. A körcikkeket kívülről befelé, vagyis a szélesebb felétől indulva tekerjük fel. Úgy mint ITT. (A további hat cipóval is járjunk el ugyanígy.)


A sütőt melegítsük elő 200°Cra.
Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe a kis kifliket, kenjük meg vízzel, és ízlés szerint szórjuk meg sajttal, köménymaggal, vagy bármilyen maggal. 
Az előmelegített sütőben süssük addig míg szép színt nem kap.


7x8 (56) db kis kifli lesz belőle
(kb 2 tepsi) 


Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

1 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép kis kiflik és finom lehet.Szeretem kipróbálni a különböző péksüteményeket, így erre is sort kerítek rövidesen. Köszi!

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!