KÉSZÍTSÜNK OTTHON TEJTERMÉKET - A NAGY TÚRÓ PROJEKT - TÚRÓ FRANCIAORSZÁGBAN 3/2

KÉSZÍTSÜNK OTTHON TEJTERMÉKET - A NAGY TÚRÓ PROJEKT - TÚRÓ FRANCIAORSZÁGBAN sorozatunk második részéhez értünk. Az előző postban bemutattuk hogy készítsünk házi tejből túrót. 
A mostani részben abba kaphattok betekintést, hogy kész, a francia boltokban - biztosan - kapható tejtermékből, a faisselleből hogyan nyerhetünk magyar túrónak megfelelő finom morzsálódó finomságot.

Továbbra is a házi túrókészítés egy elég problémás dolognak számít a forralatlan házi tej hiánya miatt. Sajnos bármennyire is szerettem volna hozzájutni, nem sikerült, így amikor néha-néha hozzájutottam, akkor gyorsan el is készítettem belőle ez alapján a leírás alapján.

Azonban utoljára elég régen jutottam tejhez, így otthonról hoztam mindig és a fagyasztóban várta a további felhasználást. Most már viszont nagy örömünkre nem kell feltankolni belőle nagyobb mennyiséget, hanem itthon is elkészíthető körülbelül fél óra alatt.


És akkor lássuk az elkészítés menetét!

Vegyünk egy doboz Faisselle-t (1000 gramm).


Csomagoljuk ki! Vegyük le a tetejét, húzzuk le róla a védőfóliát


Tegyük egy kisebb lábosba, majd alacsony hőmérsékleten kezdjük el melegíteni. Fontos, hogy ne forrjon, csak melegítsük! Addig melegítsük míg teljesen szétválik a savó és a  túró.


Tegyük egy - kimondottan erre a célra használt - textilpelenkába, és felakasztva hagyjuk lecsepegni.


Megsegíthetjük a kicsurgást azzal, ha egy kicsit rátekerünk a rongyra, így kipréseljük belőle a felesleget. 

A kapott savót felhasználhatjuk vaj, orda, vagy akár tejcukor készítéséhez is éppúgy, mint ahogy akár kenyér- pizzatészta, vagy édes sütemények is készülhetnek belőle. 
De akár magában is ihatjuk, remek szomjoltó, ráadásul jótékony hatással van a májra, az epére, illetve a bélműködésre, ezen kívül csökkenti a magas vérnyomást és rendszeres fogyasztása esetén még fogyhatunk is tőle (ld: savókúra)


A következő részben nagy túrótesztet, és újabb ötleteket olvashattok az otthoni túrókészítésről!


Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!